Sõnavõttudega esinesid president Toomas Hendrik Ilves, riigikogu esimees Eiki Nestor, peaminister aastatel 1992-1994 Mart Laar, Eesti kaitsejõudude peastaabi ülem aastatel 1991-1994 kindral Ants Laaneots, Eesti suursaadik Venemaal Jüri Luik ning Eesti diplomaat aastatel 1991-1995 Eerik-Niiles Kross. Kõnekoosolekut juhatab väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles, et toona käis poliitiline poleemika selle ümber, kas president Lennart Meril oli üleüldse õigus Venemaa presidendi Boriss Jeltsiniga sellised lepingud sõlmida, kuna valitsus polnud talle selleks volitusi andnud.

Täna 20 aastat tagasi käis riigikogu täiskogu erakorraliselt koos, kuid toonane Riigikogu 7. koosseis neid niinimetatud juulileppeid ei ratifitseerinud. Lepingud jõudsid Riigikokku ratifitseerimisele 1. augustil 1995. aastal, mil need esitas juba kolmas valitsus pärast juulilepete sõlmimist 1994. aastal.

Nestor meenutas, et lõpphääletusel ei olnud rahvasaadikud sugugi kõik Vene vägede lahkumise lepingu ratifitseerimise poolt, 10 oli vastu.

"Ja keegi Eiki Nestor küsis nii siin, Valges saalis, kui Riigikogu koridorides ja puhvetis, kuidas te põhimõtteliselt saate olla sellise lepingu vastu," rääkis Nestor.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson lisas, et tänases keerulises maailmas, kus Euroopas käib taas sõda, on toonast sündmust võimatu üle hinnata.

"Eesti-Vene suhetes olid 1990ndate aastate alguses suured pinged ning meid ähvardati kõikide, sealhulgas ka sõjaliste mõjutusvahenditega. Eestil olid aga juba siis väga head sõbrad ja liitlased, kelle toel me saavutasime lõpuks ikkagi soovitud tulemuse," ütles Mihkelson.

Viimased Vene väeosad lahkusid Eesti pinnalt 31. augustil 1994.