""Annetuste"" küsimine on levinud eeskätt koolides, mida rahvasuu kutsub eliitkoolideks ning on halb, kui kujundatakse mõtteviisi, et lapsel on võimalik saada hea haridus ainult sellistest koolidest ja ainult lisatasu eest. Eesti haridussüsteem on ja peab jääda ühtlaselt tugevaks," leidis Laidmets.

Ta rõhutas, et kindlasti ei tohiks tekkida olukord, kus lapsevanemad, kartes lapse põlu alla sattumist, teevad nurisemata "annetuse", ehkki perel oleks selle rahaga kindlasti midagi hädatarvilikumat teha.

"Kedagi ei tohi sundida võtma lisatunde. Meie riiklikud õppekavad on niigi juba üsna mahukad ja pigem võiks keskenduda üldoskuste- ja pädevuste paremale omandamisele," lisas Laidmets.

Laidmets lisas samas, et täiesti vabatahtlikult ja välise surveta kooli tegevuse toetamine on ainult tervitatav.

Ka Tallinna haridusameti seisukoht on, et kooli initsiatiivil raha kogumine õppekava täitmiseks pole aktsepteeritav. "Kui sellised juhtumid on siiski aset leidnud, oleme koheselt sekkunud ja vajalikud meetmed kasutusele võtnud," kinnitas haridusameti juhataja Andres Pajula.

"Mis puutub aga sihtasutuste tegevusse, siis sellesse me sekkuda ei saa, küll aga on igal inimesel võimalik ise otsustada, kas sihtasutuse tegevust toetada või mitte," lisas ta, pidades silmas koolide juurde loodud sihtasutusi, kes rahakogumisega tegelevad.

Mõned koolid rikuvad seadust

Haridusministeeriumile on laekunud ka vihjeid koolide kohta, mis on küll munitsipaalomandis ja tasuta õppega, aga kus küsitakse lapsevanematelt "vabatahtlikke" annetusi, mis on vormistatud kohustusliku panusena kooli normaalse töö tagamiseks.

Laidmets suhtus sellistesse juhtumitesse rangelt: munitsipaalkooli riikliku õppekava täitmise eest raha küsida ei tohi. "Sellist seaduslikku rüüsse pandud seaduse rikkumist peaks esimesena kontrollima koolipidaja – eeskätt kohalik omavalitsus. On ju kohaliku omavalitsuse kohustus kinnitada kooli eelarve ja kontrollida selle täitmist. Annetuste küsimine õpetajatele palga maksmiseks või muudeks jooksvateks kuludeks peaks kindlasti pälvima koolipidaja tähelepanu, sest kohalik omavalitsus on selleks koolile raha juba andnud," kommenteeris ta.

Eesti Päevaleht kirjutas, et mitme Tallinna kooli juurde on loodud sihtasutus, mis kogub lapsevanematelt annetusi, mille summad võivad ulatuda juba sadadesse eurodesse. Raha küsitakse erinevateks otstarveteks: süvaõppe rahastamiseks, õppevahendite hankimiseks, psühholoogi koolis hoidmiseks ja paljuks muuks. Kuigi koolid kinnitavad, et raha kogumine on vabatahtlik, tunnetavad osad lapsevanemad siiski, et neile avaldatakse survet.