Kaitseminister Sven Mikseri algatatud määruse eelnõu, millega soovitakse muuta ajateenija ja asendusteenistuja toetuse ning reservväelasele õppekogunemisel osalemise aja eest makstava toetuse ulatust ja maksmise korda, läheb homme valitsuses arutamisele.

Ajateenija toetuse eesmärgiks on valitsuse pressiteenistuse teatel võimaldada katta ajateenija igapäevaseid kulusid, nagu kulud hügieenitarvetele, telefoni- või muud sidekulud lähedastega, vaba aja veetmise kulu väeosa sõdurikodus, kulu transpordile, kui ajateenija on lubatud väljaloale, jms kulud, mida ei kaeta ühtselt Kaitseväe poolt.

Ajateenijale makstakse edaspidi esimesel kümnel nädalal toetust 100 eurot kuus, senise 75 asemel. Kaprali toetus tõuseb 105-lt eurolt 125 euroni, nooremseersandi toetus 115-lt eurolt 175 euroni ning seersandi toetus 135-lt eurolt 200 euroni kuus.

Eelnõu rakendamisega kaasnevad kulud kaetakse Kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest. Uute toetuste rakendamise kuluks on planeeritud aastas 275 000 eurot. 2015. aasta Kaitseväe eelarve kavandisse on planeeritud ajateenijate toetuste maksmiseks 3 455 000 eurot, mis sisaldab toetuste suurenemise kulusid.

Määrusega ei muudeta ajateenija toetuse maksmise muid aluseid, jätkuvalt makstakse toetust iga ajateenistuses viibitud päeva eest, v.a. nende päevade eest, mil ajateenistus on peatunud (näiteks kui ajateenija kannab distsiplinaararesti või on ajateenistuskohast omavoliliselt lahkunud).

Samuti ei muudeta määrusega reservväelasele õppekogunemisel osalemise aja eest või asendusteenistuse aja eest makstavaid tasusid.