Kui kahe aastaga suudeti NATO luua, suudetakse seda ka kahe aasta jooksul, mil praegune USA president Barack Obama veel võimul on, hea tahtmise korral põhjalikult reformida, hindas Applebaum. "Või vähemalt ümber korraldada nii, et see toimiks nagu elav organism, mitte nagu külma sõja reliikvia," sõnas ta.

Näiteks pakub ta uuenduse, et kui mõned Euroopa riigid ei taha kaitsekulutusi isegi ühe protsendini SKT-st tõsta, ei laieneks neile ka artikkel 5 võimaldatav kollektiivkaitse. Selline korraldus muudaks kaitsekulutuste taseme hoidmise kohustuslikuks. "Kindlasti ei peaks neis riikides olema NATO baase," lisas ta.

Ajaloolane hoiatas ka alliansi nii-öelda "heategevusliku" laienemise eest: "NATO liikmed peavad aru saama, et laienemine ei ole heategevus - iga kord, kui NATO laieneb uude riiki, peavad olemasolevad liikmed olema valmis seda kaitsma. Ja kui nad pole, siis laienemine tuleb peatada. Artikkel 5 on kas täielik garantii või see on väärtusetu," rõhutas ta.

"Obama igavleb NATO tippkohtumistel, mis on arusaadav. NATO 60. aastapäeva kohtumisel 2009. aastal pidas iga liikmesriigi juht kõne, ja mitte ainult. On aeg NATO kohtumisi tõsisemalt võtta! Riigid, kellel on rohkem teadmisi konkreetsetest kriisikolletest, peaksid arutelusid juhtima - Prantsusmaa Malist või Eesti Ukrainast. NATO peasekretär peaks kandma hoolt selle eest, et konflikti mittepuutuvad riigid vaikiksid. Ei mingeid ettevalmistatud remarke enam - vestlused peavad toimuma päriselt," soovitas Applebaum.