Lepinguga on plaanis kinnitada tervishoiutöötajate töötasu alammäärad ja leppida kokku teistes olulistes küsimustes järgmiseks kaheks aastaks.

Läbirääkimistel osalevad lisaks Haiglate Liidule Perearstide Selts ja Kiirabi Liit tööandjate esindajatena, samuti Sotsiaalministeerum ja Haigekassa riigi esindajatena.

"Töötasu on läbirääkimiste üks võtmeküsimusi. Haigekassa eelarve võimaldab prognoosi kohaselt tõsta tervishoiutöötajate palka 2015.a 6,2 ja 2016.a 6,5 protsenti," ütles Haiglate Liidu juhatuse esimees Urmas Sule.

Praegu kehtiv kollektiivleping sätestab arstide miinimumtasuks 8 eurot tunnis, õdedel ja ämmaemandatel 4,5 eurot, kiirabitöötajatel 3,83 eurot ja hooldustöötajatel 2,6 eurot tunnis.

6,2 protsendise palgatõusu järel oleks arstide miinimumtunnitasu 2015. aastal 8,5 eurot, õdedel, ämmaemandatel ja tervishoiu tugispetsialistidel 4,78 eurot, kiirabitehnikutel 4,06 eurot ja hooldustöötajatel 2,76 eurot tunnis.

2016. aasta töötasu alammääraks arstidel oleks 9,05 eurot tunnis, õdedel, ämmaemandatel ja tervishoiu tugispetsialistidel 5,09 eurot tunnis, kiirabitehnikutel 4,33 eurot tunnis ja hooldustöötajatel 2,94 eurot tunnis.

"Iga-aastane palgatõus on tervishoiutöötajate kindlustunde tagamise olulisim tingimus, aga samas peame oma ettepanekutes arvestama eelarve võimaluste ja reaalsete finantsprognoosidega," ütles Urmas Sule.

Sule sõnul on haigekassa võimalused järgmisel aastal väiksemad kui varem prognoositud ning üks läbirääkimiste põhiküsimusi on, kuidas muutunud olukorras jätkata.

Haiglate Liit loodab kollektiivlepingu sõlmimiseni jõuda novembris-detsembris, et kindlustada tervishoiutöötajate palgatõus ning patsientidele tõrgeteta arstiabi. Kokku lepitud palganumbrid hakkaksid kehtima alates 2015. aasta 1. jaanuarist.

Tervishoiutöötajate töötasu sõltub haigekassa eelarvest ja kinnitatud tervishoiuteenuste hindadest. Haigekassa 2015. aasta eelarve läbis esimese lugemise 19. augustil, mil nõukogu kinnitas ka nelja aasta ravikindlustuseelarve kulude ja katteallikate planeerimise põhimõtteid.