On mõistetav, et meile mõjub Soome riigipea visiidi ajastus ja seal avaldatud seisukohad peaaegu et Euroopa ühisrinde reetmisena. Meil käib peast läbi küsimus, kas siis, kui venelased meid ründavad, sõidab Soome presient ka Sotši ja leiab, et kõige olulisem on vaherahu. Just nimelt seda Niinistö Putinile ju ütles.

Ma ei ole kindlasti soomlaste Vene-poliitikast suures vaimustuses, aga kutsun üles nende valikuid austama. Kui Soome ei aja sellist välispoliitikat, mis on meie arvates Eesti või Euroopa või Ukraina huvides, siis Soomel on selleks (vähemasti EL-i ühishuvide piires) õigus. Soome on alates teisest ilmasõjast ajanud meie maitse jaoks liiga leebet, kohati naiivsust teesklevat pragmaatilist välispoliitikat. Poliitikat, mis on Soome rahva arvates olnud esmajoones Soome ja ainult Soome huvides.

Meile võib mitte meeldida soomlaste ilmne soov leida keerulises julgeolekukriisis ja Euroopa sanktsioonipoliitika õhustikus Venemaaga taas mingisugune erisuhe. Suhe, mis oleks kasulik Soomele Ukraina, aga võib-olla ka Euroopa huvide hinnaga. Aga selles poliitikas on mingisugune äraspidine suveräänsus, mis asetab Soome (majandus)huvid ehk siis Soome rahva heaolu ettepoole muudest huvidest. Soomlased ei ole kunagi uskunud kollektiivkaitse tõhususse ja jäärapäiselt ise otsustanud, kuidas nad õigeks peavad venelastega maid jagada. Meeleldi unustatakse sealjuures, et vähemasti soomestumise ajal dikteeriti neid suhteid väga suurel määral Vene saatkonnast Helsingis. Üldine arvamus Soomes on seni, et soome rahvale oli sellest kasu.

Soomlased on oma valikutes muidugi vabad. Ja erinevalt välisminister Tuomiojast, kes hiljuti ronis meie õue peale õiendama, kuidas meie presidendi maailmavaade olevat vales keskkonnas kujunenud, ei ole Niinistö midagi taolist teinud. Mitmed Niinistö Moskvas tehtud avaldused on üsna piiripealsed, ent küllap tajub Niinistö üsna hästi, mida valijad talt ootavad. Nagu ütles üks mu soomlasest sõber: "erinevalt Tuomiojast ei ole Niinistö Kremlile kasulik idioot". 

Soome president esindab oma rahvast ja umbes sellist suhtumist Venemaasse küllap siis Soome rahva enamus täna soovib. Eesti asi on sellega arvestada. Ja loota, et Soome sisu on siiski kusagil alles.