Soome ajakirjandus kuulutas eile õhtul, et nende president sõidab täna Sotšisse Vene presidendi Vladimir Putiniga kohtuma. Kahtlemata on visiidi põhiteemadeks Ukraina kriis ja majandussanktsioonid. Täpselt samal ajal oli Eesti ajakirjanduse esiuudis teade, et USA president Barack Obama saabub septembri alguses Tallinnasse.

Kristi Raik nägi selles ilmekat näidet, kui erinevad on Eesti ja Soome välispoliitika prioriteedid ja ajalugu. Niinistö Sotšis suhteid lappimas ja Obama Eestis julgeolekut kinnitamas näitab, et Eestile on Ukraina kriisi kontekstis olulisim just USA julgeolekugarantii, sellal kui NATOsse mittekuuluv Soome on ajalooliselt väga palju tähelepanu pööranud kahepoolsetele suhetele Venemaaga.

See ei tähenda aga, et Soome ei peaks silmas euroliidu, sealhulgas Eesti huvisid. "Soomes on rõhutatud, et Niinistö läheb sinna ikkagi Euroopa Liidu liikmesriigi esindajana. Ei ole alust arvata või karta, et Soome ütleks lahti Euroopa Liidu poliitikast, Niinistö visiit on Euroopa riikidega koordineeritud," kommenteeris Raik.

Soome on veel sõber

Põhjanaabrit nähakse Venemaal ikka veel sõbraliku riigina, hoolimata sellest, et Soomegi liitus hiljuti lääneriikide poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonidega. "Soomel on positsioon ja eeldused astuda vahendaja rolli Venemaa ja Lääne või isegi Venemaa ja Ukraina vahele, tal on ajalooline neutraliteedi taust," selgitas Raik.

Kas Eestilgi oleks kunagi võimalus end sarnasele positsioonile mängida? "Enne Ukraina kriisi Eesti mingil määral liikus selles suunas, et Eesti-Vene suhe muutuks pragmaatilisemaks, püüti majandussuhteid ühendada ja arutleti piirileppe üle. Nüüd on kontekst jällegi nii palju muutunud ja Eesti ei saa oma rahvusvahelist profiili üleöö muuta," tõdes Raik.

Liiga suuri ootusi Niinistö visiidile küll panna ei saa. Lõpphinnangu saab anda, kui visiidi tulemused on teada, nentis Raik. "Aga usun, et Soome ei lähe nõrgestama Euroopa või lääne positsiooni. Venemaa aga kasutab visiiti propaganda eesmärgina ja esitab selle nii, nagu talle kasulik: kahepoolsed suhted ja see, et Soome ei taha rohkem sanktsioone," märkis Raik.

Obama visiit Tallinnasse näitab aga Raiki hinnangul seda, et Obama võtab tõsiselt Balti riikide muret praeguse olukorra pärast Ukrainas."See on sümboolselt Eestile väga oluline. On selge, et USA roll Eesti julgeoleku tagamisel on endiselt kriitiline. Obama tulek annab signaali, et USAl on ikkagi huvi," sõnas ta.