Kui keegi helistab hädaabinumbrile 112, näitab  digikaart õnnetuskohale lähimaid kiirabi- ja päästemeeskondi ja seda, kus õnnetuspaik täpselt asub ja milline tee tuleks kiireimaks kohalejõudmiseks valida.

"Uue töövahendiga hakkavad samas infosüsteemis töötama nii häirekeskus kui ka sündmuskohale sõitvad kiirabi- ja päästemeeskonnad. Suurem töövahendite ühiskasutus on see võti, mille kaudu saame abi andmist kiirendada," märkis häirekeskuse peadirektor Janek Laev.

Ta toonitas samas, et digikaardi kasutamine ei tähenda, et helistaja ei peaks tulevikus oma asukoha määramisel võimalikult täpne olema. "Endiselt on 112-le helistades oluline sündmuskoha aadressi või asukoha täpsustamine. Kuid hädaabikõnes kulub nüüd asukoha kirjeldamisele vähem aega tänu helistaja positsioneerimisele ja õnnetuse asukoha täpsustamisele," kinnitas Laev ja lisas, et seni oli asukoha kindlakstegemine hädaabikõne aegavõtvaim osa.

Mobiilkõne puhul leitakse helistaja mastipiirkonna täpsusega, lauatelefonilt helistades aga hoone täpsusega. Pärast väljaselgitamist, milline brigaad õnnetuskohale kõige lähemal asub, saadab häirekeskus välja just selle brigaadi. Digikaart näitab päästjate liikumisi ka reaalajas, iga natukese aja tagant uuendades.

"Uue tarkvara kasutuselevõtt loob eeldused kiirabi kiiremaks kohalejõudmiseks. Süsteemi esimesed katsetused on kinnitanud, et tegemist on mugava ja kasutajasõbraliku lahendusega. Kogu projekti võib õnnestunuks lugeda juba siis, kui kiirem kohalejõudmine suudab päästa kasvõi ühe inimelu rohkem, aga tunnistan, et meie ootused on kõrgemad," kommenteeris terviseameti peadirektor Tiiu Aro.

Edasiste arendustega on kavas uue geoinfosüsteemiga liita ka politsei.

Töövahend loodi Eesti-Šveitsi koostööprogrammi raames häirekeskuse, siseministeeriumi ja CGI Eesti AS ühistööl ning maksis ca 1,5 miljonit eurot, millest 85% rahastab Šveits ja 15% Eesti riik.

Hädaabivaldkonna uus töövahend on veel vajalik viimaks ellu ühte suuremat riigi kavandatavat eesmärki - minna üle täiesti universaalsele hädaabinumbrile 112, mille kaudu saab kätte ka politsei.