Punase Risti esindaja Kiievis Andre Loersch ütles teisipäeval väljaandele EUobserver, et neile tuli üllatusena, kui Venemaa president Vladimir Putin teatas esmaspäeval, et saadab humanitaarabikonvoi Ukrainasse.

„Me ootame, et Vene Föderatsioon annaks üle täpse ja detailse nimekirja humanitaarmaterjalidest, mida nad kavatsevad kohale tuua, ja meil ei ole seda ikka veel,“ ütles Loersch. „Meil ei ole praegusel hetkel mingit kokkulepet selle humanitaarabi üleandmise kohta. Ainus informatsioon, mis mul praegu on, on pärit Vene uudisteagentuuridelt.“

Ukraina presidendi Petro Porošenko administratsioon, mis suhtles esmaspäeval telefoni teel Punase Risti juhi Peter Maureriga, teatas, et humanitaarmissioon sisaldab Rahvusvahelise Punase Risti, USA, Euroopa Liidu ja Venemaa abi.

Ukraina presidendi administratsioon lisas, et abi jagatakse laiali eranditult tsiviilelanikkonnale Luganski oblastis.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen hoiatas, et on suur tõenäosus, et Venemaa võib abimissiooni sildi all Ukrainasse sisse tungida. Põhimõtteliselt sama kordas ka USA riigidepartemangu pressiesindaja Marie Harf.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov väitis, et Vene armee abimissioonis ei osale.

Punase Risti esindaja Loersch ütles EUobserverile, et tavapärane toimimisviis oleks selline, et erinevatest allikatest saadud annetused antaks üle Punasele Ristile ning Punane Rist kasutaks oma inimesi ja sõidukeid selle laialijagamiseks. Tegutsetaks ilma sõjalise eskordita ning ei avaldataks, kes abi saab.

„Abi antaks meile üle. Me kontrolliksime seda. Materjal antaks meile piiril ja meie vastutaksime selle laialijagamise eest,“ ütles Loersch.

Ukraina suursaadik Euroopa Liidu juures Kostjantõn Jelissejev välistas Vene konvoi riiki lubamise.

„Tuleb humanitaarabi... aga selle annavad edasi ja toimetavad kohale Punase Risti inimesed,“ ütles Jelissejev teisipäeval.