Obama ütles hilisõhtuses telepöördumises Valgest Majast, et USA sõjalennukid on juba alla visanud humanitaarabi tuhandetele Iraagi usuvähemuse esindajatele, keda piiravad islamivõitlejad ja kes vajavad hädasti toitu ja vett, vahendab Associated Press.

„Ameerika tuleb täna appi,“ kuulutas Obama.

Tegemist on kõige suurema USA sekkumisega Iraagis pärast USA vägede väljatõmbamist 2011. aastal peale ligi kümme aastat kestnud sõda.

Obama ütles, et humanitaarabi visati lennukitelt alla Iraagi valitsuse palvel. Toitu ja vett viidi kümnetele tuhandetele jeziididele (antiikajast pärineva Lähis-Ida usundi jezidismi järgijad, peamiselt kurdid), kes on mäe otsas ilma toidu ja veeta lõksus. Nad põgenesid oma kodudest, kui islamiriik esitas neile ultimaatumi, nõudes kas islamisse pöördumist, usulise maksu maksmist või kodudest lahkumist, ähvardades vastasel korral nad tappa.

Obama lubas taaskord, et USA maavägesid Iraaki ei saadeta ning ütles, et USA-l ei ole kriisile sõjalist lahendust.

„Ülemjuhatajana ei luba ma Ühendriikide kiskumist järjekordsesse sõtta Iraagis,“ ütles Obama.

Siiski põhjendas ta õhurünnakuid islamiriigi võitlejate lähenemisega USA vägedele Arbilis ja sealsele USA konsulaadile Iraagi Kurdistanis.

„Kui Ameerika kodanike elud on ohus, asume me tegutsema,“ ütles Obama. „See on minu kohus ülemjuhatajana.“

Obama sõnul andis ta loa ka täpseteks löökideks, et aidata Iraagi julgeolekujõude tsiviilisikute kaitsmisel, kui seda peaks vaja olema.

Pentagon teatas, et humanitaarabi viskasid alla üks transpordilennuk C-17 ja kaks transpordilennukit C-130, mida eskortisid kaks hävitajat F/A-18.