Majandusgeograaf Aasmäe andmeil peab Venemaa sel aastal refinantseerima ligikaudu 150 miljardit dollarit laene, kuid see ei ole Venemaale ELi ja USA sanktsioonide tõttu kerge ülesanne, kirjutab ajaleht Pealinn. Eriti keeruliseks muutub Venemaa olukord aasta lõpus, sest siis lõpevad suur osa lepingutest. „Kuna uusi laene ei saa, siis tuleb neid (laene) hakata reaalselt välja maksma,“ ütles Aasmäe. „On kaks võimalust. Kas võtta kallist raha ja maksta odavaid laene või siis raha üldse ei ole.“

Aasmäe hinnangul on Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide mõju peaaegu ühepoolne. Nende tõttu saab kannatada Venemaa, samal ajal kui Lääne majandusele on sanktsioonide mõju minimaalne.

Lisaks rahandussektorile tabab Aasmäe hinnangul Lääne sanktsioonide mõju valusalt ka Venemaa nafta- ja gaasitööstust, sest Venemaale ei müüda enam kaasaegset puurtehnikat, mida Venemaa ise ei ole võimeline tootma. „See tähendab, et venelastel tuleb Krimmi ümbruse ja Arktika nafta- ja gaasiunistused edasi lükata,“ ütles Aasmäe.