"Oleme läbi viinud ettevõttesisese kontrolli selle sündmuse raames toimunu osas ja selle põhjal saame kinnitada, et me ei avastanud viiteid meie töötajate vale tegutsemise kohta. Meile pole esitatud ka ühtegi konkreetset ja sisulist kaebust," vastas turvafirma Delfile saadetud kirjas.

Turvafirma väitis, et nad panevad suurt rõhku oma eriti just oma töötajate sõbralikkusele, heale käitumisele, suhtlusoskusele ja sobivale välimusele.

Kuigi Piradose tellimusel juhtumist valminud videos süüdistati turvafirma töötajaid aga ka piletiraha varastamises ja ühe teooria kohaselt oligi justnimelt selle varguse avastamine edasi arenenud sündmustiku indikaatoriks, siis firma lükkas need süüdistused tagasi.

"Me ei avastanud viiteid meie töötajate vale tegutsemise kohta. Meile pole esitatud ka ühtegi konkreetset ja sisulist kaebust. Käepaelte müügiga tegeles ürituse organiseerija," vastas firma sellekohasele küsimusele.

Seda aga, millest intsident siis ikkagi lõpuks alguse sai ja kuidas firma hindab politsei tegutsemist, ettevõte kommenteerida ei tahtnud ja viitas käimasolevale uurimisele.

Märkimist väärib veel ka asjaolu, et Eesti turvaettevõtete liidu (ETEL) juhatus lõpetas tänavu märtsis P. Dussmann Eesti OÜ liikmelisuse liidus "seoses liikmekohustuste mittetäitmisega". Kuigi Delfil liidult artikli valmimise ajaks kommentaari saada ei õnnestunud, siis ütles liidu tegevdirektor Kaupo Kuusik Piradose tellimusel tehtud videos, et firma väljaheitmine ei olnud otseselt seoses teenuse osutamisega, vaid kindlate suhtlusreeglite eiramise ja liidu arvates mittekorrektse käitumisega.

Ööl vastu 13. juulit kella 3.30 ajal sai politsei väljakutse endise Patarei vangla territooriumile. Abi palusid peo turvatöötajad, kelle sõnul oli seltskond rikkunud peol korda, eiranud korraldusi ja osutanud neile tugevat vastupanu, mille käigus kasutati ka pisargaasi.

Politseipatrull otsustas viia jaoskonda 25- ja 28-aastased mehed, kellele turvatöötajad osutasid. Nad olid joobes, rikkusid korda ja käitusid agressiivselt. Kuna ka teised seltskonna liikmed olid politseinike suhtes agressiivselt meelestatud, kaasati veel kaks politseipatrulli, et ära hoida konflikti eskaleerumine ning pidada mehed kinni.

28-aastane mees ei reageerinud politseinike korraldustele. Kui teda hakati kinni pidama, oli ta agressiivne ja osutas tugevat vastupanu. Kuna mehe vastupanu osutamine ei lõppenud, kasutati tema kinnipidamisel teenistuskoera ja füüsilist jõudu, olles teda eelnevalt selle eest hoiatanud. Mõlemad mehed peeti kinni ja toimetati politseijaoskonda. 28-aastane mees viidi öösel esmaabi saamiseks haiglasse, kus ta oli agressiivselt käitunud ka arstide suhtes.

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juhi Valdo Põdra sõnul uurib PPA sisekontrollibüroo Patarei vanglas Kultuuritolmu üritusel turvameestele vastu hakanud mehe kinnipidamise juhtumi asjaolusid ning seda, kas kinnipidamisel kasutati jõudu sobivalt.