Sel aastal avaldatud raportis on öeldud, et Venemaa rikkus keskmaa tuumajõudude lepingut, millega keelustati selliste rakettide, lennuulatusega 500-5500 kilomeetrit, omamine, tootmine ja katsetamine, ütles ametnik AFP-le.

USA president Barack Obama on saatnud sel teemal kirja oma Vene kolleegile Vladimir Putinile. Ametniku sõnul on tegemist väga tõsise küsimusega, millega seoses on püütud juba mõnda aega Venemaaga ühendust saada.

Washington on ametniku sõnul valmis viivitamatuteks kõrgetasemelisteks kahepoolseteks läbirääkimisteks ning asjaga on kurssi viidud kongress ja USA liitlased.

„Ühendriigid jäävad keskmaa tuumajõudude lepingu kehtivusele kindlaks,“ ütles ametnik. „Me kutsume Venemaad naasma oma lepingujärgsete kohustuste täitmise juurde ja kõrvaldama igasugused keelatud ühikud usutaval moel.“

Keskmaa tuumajõudude lepingu järgi, millele kirjutasid alla tollane USA president Ronald Reagan ja Nõukogude Liidu riigipea Mihhail Gorbatšov, kõrvaldati tuuma- ja konventsionaalse lõhkepeaga keskmaa maismaalt välja lastavad ballistilised ja tiibraketid.