Vladimir Putinit võib oodata mitme miljoni naela suurune tsiviilnõue seoses tema väidetava osalusega Malaysia Airlinesi reisilennuki allatulistamises Ukraina territooriumi kohal eelmise nädala neljapäeval, avalikustab Telegraph.

Briti advokaadid valmistavad ette ühishagi läbi Ameerika kohtute. Putinile lähedal seisvaid sõjaväekomandöre ja poliitikuid ootab üsna tõenäoliselt sarnane tsiviilnõue.

Kohtuasi kahjustaks tõenäoliselt veelgi suhteid Lääne ja Putini vahel, kuid lääne liidrid on võimetud hagi tühistama.

Londoni advokaadid õigusbüroost McCue & Partners lendasid juba eelmisel nädalal Ukrainasse, et arutada, kuidas ja millises riigis kohtuasi sisse anda. Ohvrite lähedased on oodatud hagiga liituma.

Telegraphi hinnangul on kaalukaid tõendeid, et Venemaalt toetust saavad Kremli-meelsed separatistid tulistasid Ida-Ukrainas arvatavasti kogemata alla Boeing 777, mille pardal oli 298 inimest. On ka üsna tõenäoline, et reisilennuk tulistati alla Venemaalt üle piiri toodud Buk õhutõrjekompleksist tulistatud SA-11 maa-õhk-tüüpi raketiga.

Ohvrite poolt esitatud tsiviilhagi võib häbistada Putinit viisil, nagu ametlik uurimine seda tõenäoliselt kunagi ei suudaks, kuna tsiviilasjas on tõendamiskohustus väiksem, arvestades ka seda, et paljud tõendid on juba separatistide poolt sündmuskohal hävitatud või rikutud.