Vene portaali LifeNews.ru andmetel tulid mehed siia kajastama iga-aastast veteranide kokkusaamist Sinimägedes, kuid nad peeti lennujaamas ilma selgituseta kinni. Samuti ei olevat neil lubatud toimetajaga ühendust võtta.

Politsei-ja piirivalveameti pressiesindaja Ilmar Kahro ütles Delfile, et mehi ei ole kinni peetud ning tegu on piirikontrolli toimingutega.

"Mehed tulid Eestisse turismiviisadega. Piiriületusel kontrolliti nende riiki sisenemise eesmärki ning nad väitsid, et tulid Eestisse mitte turismi eesmärgil vaid tööd tegema. Seda, millist tööd täpselt ja kus, ei suutnud nad adekvaatselt selgitada ja andsid reisi eesmärgi kohta vastukäivat infot. Seetõttu nende riiki sisenemine tõkestati," ütles Kahro.

"Piirivalvurid kontrollivad kahtlust, et neile esitati muuhulgas ka kaks pressikaarti, mis ei vasta sellele väljaandele, kus ajakirjanikud tegelikult töötavad," lisas Kahro.

Hannes Rookäär, Põhja prefektuuri piiriturvalisuse talituse juht lisas, et mehed esitasid piirivalvuritele teise meediaväljaande pressikaardid, millel olid ukrainakeelsed templid ning ukraina tähestikus kirjutatud meediakanali nimi.

"Pressikaartidele olid meeste nimed ja ametid kirjutatud ukraina keeles. Pressikaardid ei kuulunud Venemaa telekanalile „Zvezda“. „Zvezda“ pressikaardid tulid meeste asjade läbivaatamise käigus välja oluliselt hiljem," ütles Rookäär Delfile.

Delfile teadaolevalt olid mehed ka alkoholijoobes.

Venemaa ja Vene meedia on läbi aastate seoses iga-aastase Sinimägedes toimuva mälestusüritusega süüdistanud Eestit natsismi ülistamises.

25. juulist 12. augustini 1944 Sinimägedes Punaarmee ja Saksa vägede vahel toimunud lahingud on teadaolevalt veriseimad, mis Eesti pinnal kunagi toimunud.

Eesti ei osalenud Teises maailmasõjas riigina. Nõukogude Liit likvideeris Eesti sõjaväe 1940. aastal. Nii Saksamaa kui Nõukogude Liit viisid okupeeritud Eestis rahvusvahelise õiguse vastaselt läbi sundmobilisatsiooni.