Katalaani väljaande El Punt Avui teatel on Hispaania valitsus resoluutselt blokeerinud Läti endise valitsusjuhi Valdis Dombrovskise võimaliku kandidatuuri Euroopa Ülemkogu presidendi kohale.

„Kättemaksu serveeritakse külmalt,“ nendib väljaanne oma allikatele toetuva loo alguses. „Hispaania diplomaadid pidid ootama kümme kuud, et vastata [Kataloonia] suveräänsust toetanud Lätile.“

Ja vastus on range: „Peaminister Mariano Rajoy on karistanud oma endisest kolleegi, Läti eksvalitsusjuhti Valdis Dombrovskist, teatades Hispaania vastuseisust tema kandidatuurile Herman van Rompuy ameti ülevõtmiseks.“. 

Põhjuseks on Dombrovskise poolt mullu septembris Kataloonia uudisteagentuurile ACN antud usutluses tehtud avaldus, et Läti võib teoreetiliselt toetada Kataloonia iseseisvust, juhul kui see saavutatakse legitiimse protsessiga.

Samas intervjuus rõhutas Dombrovskis näiteks, et Hispaania valitsus peaks otsima võimalusi läbirääkimisteks Kataloonia autonoomse piirkonnaga ja viitas Kataloonias toimuvate protsesside sarnasusele Balti riikide iseseisvumise taastamisega.

Dombrovskise avaldusest sündis juba siis suur pahandus – Hispaania välisministeerium reageeris sellele ülimalt valuliselt nõudes selgitusi nii Riias kui ka Madridis kohapeal.