„Esialgsed uurimismaterjalid annavad tunnistust sellest, et rakett tulistati välja linnatüüpi asula Snižne piirkonnast (Donetski oblast), mida kontrollivad terroristid. Me teame esialgselt raketi väljalaskmiskohta, aga ei avalda seda veel uurimise huvides. Praegu võtame me tarvitusele meetmed, et jõuda vahetult väljatulistamiskohta ja saada tõendid, aga seal käib lahingutegevus,“ ütles Naida Interfax-Ukraina vahendusel.

Naida kinnitas, et raketi tulistasid välja Vene sõjalised spetsialistid, kes kuuluvad terroristi „Minjor“ gruppi, ning terrorirünnakut juhtis vahetult „Bes“ (Igor Bezler).

Venemaa on kohustatud edastama meile isikute nimed, kes raketi välja lasid. Me nõuame, et meile antaks võimalus küsitleda meeskonnaliikmeid, Vene sõjaväelasi, kes raketi välja lasid,“ rõhutas Naida.

Naida sõnul oli raketi väljalaskmiseks vaja vähemalt kolme inimest.

„Me teame, et koos selle seadeldisega (Buk M1) saabus kolm Vene sõjaväelast,“ ütles Naida ning lisas, et 18. juuli varahommikul lahkus seadeldis Ukraina territooriumilt läbi Luganski oblasti Venemaa Verhneje Orehhovo asula suunas.

Naida sõnul fikseeriti piiri ületamine kahe veduki ja treileri poolt, millest ühel oli õhutõrje raketikompleks Buk nelja raketiga, teisel aga kolme raketiga, see tähendab, et üks rakett oli ära kasutatud.

„Me teame kindlalt, et selle seadeldise meeskonna liikmed olid Vene Föderatsiooni kodanikud,“ ütles Naida. „Me teame täpselt, et Vene Föderatsioon püüab peita tõendeid oma osaluse kohta terrorisaktis taevas Ukraina kohal.“

Naida rõhutas, et SBU jagab tõendeid kõigi asjast huvitatud osapooltega, eriti tihedalt tehakse aga koostööd USA föderaalse juurdlusbürooga (FBI).

Naida sõnul ei ole SBU-l kahtlust, et separatistid teadsid, et tulistasid raketi välja lennuki pihta, mis lendas enam kui 10 000 meetri kõrgusel.

Naida ütles, et kohe peale reisilennuki allakukkumist püüdsid separatistid hukkunute surnukehi peita, neid veokitele laadida ja minema viia.

„Nähes aga, et neid on palju, loobusid nad sellest kavatsusest,“ ütles Naida.