Cameron valas oma pahameelt välja 30-minutilises telefonikõnes, mis oli esimene otsekontakt kahe riigitegelase vahel pärast 298 inimelu nõudnud lennukatastroofi, vahendab Daily Mail.

Cameron põhimõtteliselt süüdistas Venemaad, öeldes Putinile, et viimane on kaasa aidanud õõvastavale tragöödiale.

Cameron kutsus Putinit üles muutma kurssi, kutsudes Ukraina idaosast ära relvastatud kõrilõikajad, kes arvatakse olevat kümne briti surmani viinud kuriteo taga.

Suurbritannia nõuab nüüd Euroopa Liidult sanktsioonide kehtestamist Putini rikastele semudele, kellest osa kasutab Londonit oma mänguväljakuna.

On spekuleeritud, et sihtmärgiks võib saada ka selline tuntud tegelane nagu Roman Abramovitš, kellel on Putini režiimiga lähedased sidemed.

Downing Street lükkas siiski tagasi väited, et Putini enda vastu võiks praegu sanktsioonid kehtestada.

Sanktsioonid võivad sisaldada ka kogu Euroopa Liidus kehtivat keeldu Venemaale relvade müümisele ning piiranguid Venemaa energiafirmade võimele Euroopas raha teha.

Cameron ütles Putinile, et Venemaa seisukohad on seni olnud absoluutselt vastuvõetamatud.

„Kümme minu kodanikku on just hukkunud lennukis, mille tõi alla Vene separatistide väljatulistatud rakett,“ ütles Cameron teadetekohaselt Putinile. „Ma olen palunud võimalust teiega rääkida alates sellest hetkest, kui see juhtus. Te võite selgelt mängida oma osa, kasutades oma mõju separatistidele, et võimaldada meile ligipääs sündmuskohale.“

Enne seda ütles Cameron, et lääs peab kriisi tõttu fundamentaalselt muutma oma lähenemist Venemaale.