Tuomioja peab alla tulistatud Malaisia lennuki reisijate säilmete kohtlemist alandavaks. Pealtnägijate sõnul olid laibad jõudnud kuuma välisõhu käes juba mädanema minna, enne kui need kaubarongi külmutusvaguntesse tõsteti.

Venemeelsed terroristid on takistanud rahvusvaheliste uurijate pääsemist õnnetuspaika ning seal töötamist. Tuomioja meelest ei käitu separatistid organiseeritult, vaid nende tegutsemine meenutab kurjategijate jõugu oma. Tuomioja sõnul pole separatistidel pädevust ega oskust olukorraga toimetulekuks.

Tuomioja ütles, et teisipäeval Brüsselis kogunevate EL välisministrite arutelu üks põhiteema ongi Ukraina olukord. Suurbritannia on öelnud, et kavatseb teisipäeval nõuda sanktsioonide karmistamist Venemaa suhtes, sest just Kreml on Ida-Uraina mässuliste toetajaks.

Tuomioja sõnul on sanktsioonid Soome jaoks poliitiline küsimus, mitte majanduslik. Oleme Saksa, Prantsumaa ja teiste Euroopa suurriikidga samal pool rindejoont. Suurbritannia ajab pisut oma liini, mille põhjuseks on siseriiklik surve, selgitas Soome välisminister.