Tartu Ülikool Balti poliitika õppejõud Andres Kasekamp viitas Eestiski käinud USA senaator John McCainile, kelle sõnul võiks USA anda Ukrainale relvastust ja nõu, et terroristidega võidelda.

Välispoliitika ekspert Toomas Alatalu nõustus Kasekampiga, kuid rõhutas, et rahvusvaheline üldsus arvestab siiski sellega, et Vladimir Putin jääb ametisse. Alatalu sõnul peab Putin tegema mõningaid järeleandmisi, aga mitte avalikult - tema eest teevad seda Venemaa kodanikud, kes Ukraina pinnal sõdivad.

Mis puudutab Eesti Päevalehe ja Delfi arvamustoimetuse juhi, ERRi kauaaegse Moskva-korrespondendi Krister Parise küsimust Euroopa ja USA sanktsioonide osas, väitsid mõlemad eksperdid, et need töötavad. Kasekampi sõnul on sanktsioonid ära hoidnud Vene vägede ametliku sisenemise Ukrainasse, sest nad teavad, et see samm tooks kaasa järgmise sanktsioonide laine.

Alatalu hinnangul on USA sanktsioonid olnud süsteemsed ja mõjusad ning sundinud Venemaad pidevalt oma käitumist muutma.

Reisilennuki allalaskmise kohta ütles Kasekamp, et on ebatõenäoline, et see meelega alla lasti. Kuna siiani on alla lastud mitmeid Ukraina lennukeid ja helikoptereid, on reisilennukiga toimunu selle mustri jätkumine.

Alatalu hinnangul lasti reisilennuk alla mõne kohaliku separatistide komandöri käsu peale. Samas ei saa öelda, kas käsu andnud või raketi välja lasknud mees täpselt teadis, millise lennukiga tegu on.

Kasekampi sõnul väärib tähelepanu ka Venemaa reaktsioon toimunule - erinevalt tavapärasest on see olnud aeglane ja segane. Üldiselt on Vene propagandamasin olnud kiirem ja efektiivsem, ent nüüd on Ukrainlased saavutanud infosõjas eelise.

Alatalu hinnangul on separatistid tänaseks selgelt kaotaja positsioonis. Kaotuse vältimiseks on nad omandanud pidevalt uusi relvi nagu näiteks Gradid või Buk raketid, millega alla lasta lennukeid. Konflikt on pidevalt aina verisemaks läinud ja see mõjutab ka separatistide kohalike komandöride taktikalisi valikuid.

Kasekampi hinnangul hakkas maailm Ukraina sõjast tüdinema, sest lahingud on ju ka Gazas. Reisilennuki allatulistamine on Ukraina sõja taas rahvusvahelise tähelepanu alla toonud ja see paneb Venemaa surve alla ka näiteks ÜROs.