Tüür meenutas, et kuuldusi, et Venemaa väed sisenevad kohe-kohe Ukrainasse, on kõlanud varemgi. Tundub, et ka seekord jääb see pigem info-operatsiooni tasandile," ütles Tüür Delfile.

Tema sõnul on Venemaa väed kahtlemata Ukraina piiril ning näitavad üles tegutsemisvalmidust, kuid seni näikse kõik jäävat pigem ähvarduse tasandile. Piiril sissekaevunud Vene vägedel on väidetavalt ka hoopis küünilisem ülesanne - mitte lasta tagasi Venemaale neid, kes on Ukrainasse võitlema läinud, sõnas Tüür.

"Ukraina poole väidetel olla juhtumeid, kui piirvalve on avanud tule nende nn kasakate pihta, kes soovivad põgeneda," rääkis Tüür. "Teistel väidetel tegelevad need väeüksused ka jõhkra väljapressimisega, müües piiriületamise võimalust "mõõduka tasu eest"."

Tüür möönis, et paraku pole ükski infoallikas konfliktipiirkonnast absoluutse tõeväärtusega.

Murettekitavad sarnasused Gruusiaga

Tüür tõdes olukorda Gruusia-kampaania eelsega võrreldes, et siin on murettekitavaid sarnasusi.

"Samamoodi räägitakse vajadusest kaitsta (venekeelseid) rahumeelseid inimesi ja teise poole alatutest provokatsioonidest," ütles Tüür. "Vladimir Putin on riigist lahkunud nagu ka Gruusia sõja algushetkel - tookord Hiinas, nüüd Ladina-Ameerikas."

Tüüri sõnul on Venemaa propaganda ametlikud ja mitte nii ametlikud kanalid viimastel päevadel hakanud allapoole saatma sõnumit, mille sisuks on: "Venemaa ei pea siiski vägesid Ukrainasse viima ... sest see oleks kasulik USA'le".

Tüüri sõnul on see veidravõitu loogika, aga kodupublik neelab selle enamasti rõõmsalt alla.