Mosuli ülikoolis hoiti ligi 40 kilogrammi uraaniühendeid, teatas Iraagi suursaadik ÜRO-s Mohamed Ali Alhakim oma 8. juuli kirjas ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile. Kirja sai kolmapäeval oma valdusse Reuters.

„Terrorirühmitused on saanud objektidel, mis väljusid riigi kontrolli alt, oma kontrolli alla tuumamaterjali,“ kirjutas Alhakim ning lisas, et selliseid materjale võib kasutada massihävitusrelvade tootmiseks.

„Need tuumamaterjalid võimaldavad vaatamata mainitud piiratud kogusele terrorirühmitustel vajalike teadmiste olemasolul kasutada neid kas eraldi või koos teiste materjalidega terroriaktides,“ teatas Alhakim.

Alhakim hoiatas, et materjale võidakse püüda ka Iraagist välja viia.

Asjaga kursis olev USA valitsuse allikas ütles, et ei usuta, et tegemist oleks rikastatud uraaniga, ning seetõttu oleks keeruline selle kasutamine relva valmistamiseks. Teine USA ametnik, kes on kursis julgeolekuküsimustega, ütles, et ole teadlik, et see areng oleks USA võimude jaoks mingi häireseisundi esile kutsunud.

„Iraagi Vabariik teavitab rahvusvahelist kogukonda nendest ohtlikest arengutest ning palub abi ja vajalikku toetust, et hoida ära selle kasutamine terroristide poolt Iraagis või välismaal,“ kirjutas Alhakim.