"Kui varem oli vesi ainult kevadel maksimaalselt nädal aega, siis nüüd seisab nii juba kuude kaupa," tunnistab Rimma, kes on üks 29 suvilaomanikust Püssi külje ääres asuvas Roodu aiandusühistus. Pärast seda kui Aidu karjääris lõpetati veel väljapumpamine ja vesi läheb taas seda teed nagu looduses ette nähtud, on aiandusühistu madalamad krundid sobilikud riisikasvatuseks, mitte traditsiooniliseks aiapidamiseks.

Kui Rimma krundil on vesi vallutanud maja keldri, laiutades seal nii kõrgelt, et pererahvas võiks kuumadel päevadel rinnuni jahutavas vees istuda, siis kõrvalkrunt on saanud isikliku oja - kaev,kus veetase on tavaliselt olnud meetrike maapinnast allpool, ajab nüüd vett välja nagu Tuhala nõiakaev. Madalamatel kruntidel on tõeline soo ja vesi seisab juba pikemat aega. Lisaks keldritele uputavad ka käimlad, mida on võimatu tühjaks saada, sest need täituvad kohe veega.

Vett pole mitte ainult palju, vaid see on muutunud ka kasutuskõlbmatuks. Eesti ühe reostatuma jõe äärsetest kaevudest on viimasel ajal hakanud tulema vett, mis haiseb kuumutamisel nagu põlev kumm. Mis on selle põhjuseks, ei osanud oletada ei kohalikud ega kohapeal käinud geoloogid.

Loe edasi 8. juuli Põhjarannikust.