Snowdeniga kõige lähemalt seotud olev ajakirjanik Glenn Greenwald on öelnud, et kahtlustab, et keegi teine on olnud seotud uute dokumentide lekitamisega ning teised eksperdid on seda väidet toetanud, kirjutab USA väljaanne The Hill.

Nädalavahetusel kirjutas Greenwald Twitteris, et teise lekitaja olemasolu paistab praegusel hetkel selge olevat.

„Snowdeni puudumine allikana ühe ja teise asja puhul viimases [Der Spiegeli] artiklis tundub üsna paljuütlev,“ lisas Greenwald.

Detsembrikuises Der Spiegeli artiklis ega eelmisel nädalal ilmunud loos, millest mõlemad oli osaliselt kirjutanud privaatsuse eest võitleja ja julgeolekualane uurija Jacob Appelbaum, ei mainitud eraldi, et informatsioon oleks pärit Snowdeni lekitatud materjalist.

„See on eriti märkimisväärne, võttes arvesse, et põhimõtteliselt iga teine artikkel, milles kasutatakse Snowdeni dokumente, sealhulgas Der Spiegeli omad, toob ta eraldi allikana välja,“ ütles Greenwald esmaspäeval The Hillile saadetud e-kirjas.

Teised inimesed, kes on näinud Snowdeni materjali, nõustuvad, et Saksa väljaannetes avaldatud dokumendid näivad viitavat teisele allikale.

Krüptoloog ja küberjulgeolekuekspert Bruce Schneier, kes on aidanud Briti ajalehel Guardian Snowdeni paljastusi läbi vaadata, ütles, et ei usu, et see oleks pärit Snowdeni dokumentidest.

„Ma arvan, et kuskil on olemas teine lekitaja,“ kirjutas Schneier eelmisel nädalal oma blogis.

„Kui see on tõesti Snowdeni-järgne NSA leke, on see ilmselt lihtsalt tõestus selle kohta, et võib alati ehitada suurema hiirelõksu, aga see ei tähenda, et sa hiire kätte saad,“ ütles rahvuslikele julgeolekuküsimustele spetsialiseerunud professor Stephen Vladeck Ameerika ülikoolist.