Teistest riikidest illegaalselt toodud kütuste avastused on olnud viimasel aastal selges kasvutrendis. „Alles mõned kuud tagasi oli juhtum, kui ametnikud peatasid korraga kolm veokit, millest igaühes oli umbes 26 000 liitrit diislikütust. Selle aasta kevadel on kinni peetud kokku üle 200 000 liitri ebaseaduslikult riiki toodud kütust,“ rääkis maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna Lõuna liikuvkontrolli talituse juhataja Kunnar Keres.

Kerese sõnul on siiamaani üritatud kütust riiki sisse tuua spetsiaalselt selleks tarbeks ehitatud mahutites ning tavalistes tendiga haagistes, külmikust ei ole varem veel kütust avastatud.

Juunis peatatud veoki kauba saatedokumentide kohaselt oleks külmikus pidanud olema 26 alust tühja taarat. Politsei- ja piirivalveamet alustas dokumentide võltsimise kohta kriminaalmenetluse ning 26. juunil määras Pärnu Maakohus Lätis elavale veokijuhile Genadijsele neljakuulise tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Politsei- ja Piirivalveameti Pärnu kriminaaltalituse juhtivuurija Kaire Konts märkis, et võltsitud saatelehti tuleb ette suhteliselt harva, kuid kõigi selliste juhtumite kohta alustatakse kriminaalmenetlus.

„Nii dokumendi, pitsati kui ka plangi võltsimine ja nende kasutamine on lubamatu tegevus ja sellega kaasneb vastutus. Olenevalt konkreetse juhtumi asjaoludest võib kohus määrata sellise teo eest rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse,“ selgitas Konts.

Veok ja selle haagis olid registreeritud Eestis ning lisaks võltsitud kauba saatelehele alustas PPA ka väärteomenetlust ohtlike ainete vedamise nõuete rikkumise kohta „Kütuste, kemikaalide ja muude ohtlike ainete vedamisele on kehtestatud rida eeskirju ikka selleks, et meil kõigil turvalisem liigelda oleks. On kurb, et leidub „ärimehi“, kes on nõus kasumi nimel kõigi teiste kaasliiklejate elu ja tervist ohtu seadma ning kes igasugustele eeskirjadele lihtsalt vilistavad. Ei taha mõeldagi, mis oleks võinud juhtuda, kui sellise haagisega oleks midagi juhtunud ja näiteks haagis oleks mingil põhjusel tiheda liiklusega maanteel süttinud,“ arutles Konts.

Lisaks PPA poolt alustatud menetlustele alustas väärteomenetluse aktsiisiga maksustatavate kaupadega seotud eeskirjade rikkumise kohta ka maksu- ja tolliamet. „Tuvastame kütuse vedu organiseerinud isikud ja määrame neile kuni 3200 euro suuruse rahatrahvi. Lisaks kantakse ka kütus riigi omandisse,“ selgitas Keres.

Konfiskeeritud kütuse jagab maksu- ja tolliamet abivajajatele. Hiljuti andis maksu- ja tolliamet koostöös Harju Maavalitsusega maakonnas asuvatele abivajajatele üle järjekordse koguse riigi omandisse üle kantud kütust katlamajades põletamiseks. Seekord said abi Haiba Lastekodu, Paunküla Hooldekodu, Karjaküla Sotsiaalkeskus ja Keila SOS Lasteküla. Kütust saanud abivajajad saavad kütte arvelt vabanenud raha investeerida näiteks hoonete remonti ja muuta paremaks oma hoolealuste olmetingimusi. Seega ei ole halba ilma heata.