Neogurit nimetati alguses supertaifuuniks. Nüüdseks on ta veidi nõrgenud, aga on ikkagi võimas. Tuule kiirus ulatub 69 meetrini sekundis. Taifuun liigub Okinawa saarteaheliku suunas, vahendab Reuters.

Torm on kõige võimsam teisipäeval Okinawat ületades umbes 1600 kilomeetri kaugusel Tokyost edelas, kuid Jaapani meteoroloogiaagentuur hoiatas tugeva vihma ja potentsiaalsete üleujutuste eest Jaapani peasaartest läänepoolseimal, Kyushul. Tugevaid vihmasadusid on oodata ka ülejäänud riigis, kui torm ida poole pöörab.

Üle 50 000 majapidamise Okinawal jäi elektrivooluta ja naftarafineerimistehas peatas töö. Tuumaelektrijaamu Okinawal ei ole, küll aga on neid Kyushul. Üks jaam on ka Kyushu naabersaarel Shikokul, mis võib samuti taifuuni teele jääda. Kõik tuumajaamad lülitatakse riikliku poliitika kohaselt välja.

„Kui tuul puhub kõige tugevamalt, on võimatu püsti seista. Tuleb millestki kinni hoida,“ ütles Okinawa elanik Kei Shima. „Tuleb vilguvad, nagu majas kummitaks. Vihm muutub tugevamaks ja sajab põiki.“

USA Kadena õhujõudude baasis Okinawal anti kõrgeima astme tormihoiatus ja igasugune väline tegevus oli keelatud.