See samm, mis viib tihti, kuid mitte alati kohtuprotsessini, on suur löök Sarkozy lootustele suurde poliitikasse tagasitulekule pärast 2012. aasta presidendivalimiste kaotust sotsialist François Hollande'ile. Konservatiiv Sarkozy eitab kõiki süüdistusi mitmetes erinevates juurdlustes, millesse ta on kas otseselt või kaudselt segatud, vahendab Reuters.

Sarkozyd kahtlustatakse mõjuvõimuga kauplemises, korruptsioonis ja ametialaste saladuste alases seaduserikkumises, teatas prokuratuur.

59-aastane Sarkozy oli teisipäeval Pariisi eeslinnas Nanterre'is ligi 15 tundi vahi all ja viidi seejärel Pariisi kohtusse, kus ta kohtus uurivate kohtunikega. Ta vabastati Eesti aja järgi umbes kella kahe ajal öösel.

Asjaga seotud Sarkozy advokaat ja kohtunik võeti samuti ametliku uurimise alla kahtlustatuna mõjuvõimuga kauplemises, teatasid nende advokaadid.

„Need sündmused toetuvad ainult telefoni pealtkuulamisele ... mille õiguslik alus seatakse tugevalt kahtluse alla,“ ütles Sarkozy advokaadi Thierry Herzogi advokaat Paul-Albert Iweins. „Selles toimikus ei ole palju, sest ükski selle materjali element, mida ma olen näinud ja mille me vaidlustame, ei toeta süüdistusi.“

Kahtlusaluse üle ametliku juurdluse alustamine tähendab Prantsusmaal seda, et eksisteerib tõsiseid või järjekindlaid tõendeid, mis viitavad kuriteo kahtlusaluse tõenäolisele asjaga seotusele.