Alexander Stubb ütles, et sel valitsusperioodil Soome NATO liikmelisust ei taotle. "NATO liikmelisuse otsuse teeb Soome ise, kuid hetkel me veel liikmeks saamist ei taotle," ütles Stubb pressikonverentsil.

Küsimuse kohta, kuidas peaminister kommenteerib välisminister Tuomioja kriitikat president Ilvese osas, sõnas Stubb, et iga minister vastutab ise oma sõnade eest. "On selge, et president Ilves on üks juhtivaid eksperte välispoliitika teemadel".

Nimelt kritiseeris Tuomioja ajalehe Kauppalehti veergudel Ilvese seisukohta, et hetkel Ukraina idaosas toimuv ei ole põrmugi erinev sellest, mis leidis Eestis aset 1919. ning 1940. aastal.

Tuomioja andis aga usutluses Kauppalehtile märku, et Ilvese seisukohaga ei nõustu. “Ilvese maailmavaade on kujunenud Münchenis ning Ühendriikides, samal ajal kui teised on elanud ja hakkama saanud siin,” sähvas ta lühidalt.

Muuhulgas ütles Tuomioja, et Venemaa agressioon Ukrainas ei mõjuta kuidagi Soome tänast julgeolekuolukorda ning riigi kaitsepoliitikat "muutma ei hakata".

Peaminister Taavi Rõivas vastas küsimusele Venemaa-vastaste majandussanktsioonide kulukuse kohta, et kui sanktsioonidega edasi minnakse, tuleks enne teha kindlaks, et need sanktsioonid oleks ka hästi suunatud, täpsed ning terves EL-s ühtsed.

"Loomulikult on nii Eesti kui Soome need riigid, kes on Venemaa vahetus läheduses ja kelle kaubavahetus Venemaaga on märkimisväärne," ütles Rõivas. "Küllap on meil mõlemal ka tunda, kui majanduskoostöö Venemaaga jaheneb, aga ma ütleks selle kohta ühe lause: iseseisvusel ei ole hinda."

Rõivase sõnul on koostöö Eesti ja Soome vahel kiiduväärt. Peaminister tõstis enda avalduses esile kahe naaberriigi häid energeetikasidemeid ning tundis heameelt, et Soome ja Eesti on maailma esimesed riigid, kus hakatakse kasutama piiriüleseid e-teenuseid.

Soome peaminister kohtub täna veel president Toomas Hendrik Ilvese ja välisminister Urmas Paetiga.

Kohtumistel arutatakse Eesti ja Soome kahepoolseid suhteid, Euroopa Liidu päevakajalisi teemasid, regionaalse julgeolekuga seonduvat ning energeetika küsimusi.

Stubb on alates 24. juunist 2014 Soome peaminister ja alates 14. juunist Rahvusliku Koonderakonna esimees.