Asson sõitis koos kaaslastega esmalt Austriasse, Viini. OSCE avalikustas oma Twitteri kontol foto, kus vaatlejad suunduvad Dnipropetrovski lennujaamas lennukile ja kinnitas, et vaatlejad liiguvad Viini.

Öösel kell 1.21 teatas välisminister Urmas Paet Twitteris, et Asson saabub laupäeval koju: "OSCE vabastatud vaatlejad sh Eesti kodanik jõudsid Viini. Algaval päeval sealt edasi koju."

Eesti aja järgi pärast südaööd postitati OSCE Twitteri-kontole veel teinegi foto lennuki juures asuvatest OSCE vabastatud vaatlejatest koos kommentaariga: "See oli täna viimane samm, mida meie vabastatud kolleegid ootasid - lend koju. Nüüd on nad turvaliselt Viinis."


Neljaliikmeline vaatlejate meeskond rööviti Ida-Ukrainas 26. mai õhtul ning vabastati alles täna varahommikul. Nelja vangistatud vaatleja hulgas oli lisaks Taani, Šveitsi ja Türgi kodanikele ka Eesti passiga endine NATO kõrge ametnik, kaitseväe kolonelleitnant Tõnis Asson, kelle nime pole küll veel ametlikult välja kuulutatud, ent kelle lähedased ta hiljem piltide pealt ära tundsid.

OSCE neli vaatlejat toodi täna öösel relvastatud separatistide saatel Donetskis asuvasse hotelli. Guardiani korrespondent Alec Luhni vahendusel ütles isehakanud Donetski RV asepeaminister Andrei Purgin, et OSCE-ga läbirääkima ei hakata ja vaatlejad vabastatakse pärast konsultatsioone.

Välisminister Urmas Paeti sõnul sai ta Anssoniga öösel rääkida ning kolonelleitnantiga pidavat kõik korras olema. Paet kinnitas, et välisministeerium alustab tööd vabastatud Anssoni koju toomiseks.