Sukeldumislaev "Deep Explorer" leidis möödunud nädalavahetusel Hiiumaa lähistelt allveelaeva vraki. Hetkel käib tema lõplik tuvastamine, kuid ehituse iseärasused annavad alust arvata, et tegemist võib olla unikaalse I maailmasõja aegse Vene keiserliku allveelaevaga "Akula".

"Akula" ehitati 1906-1911 Balti laevatehases Kroonlinnas ning oli vraki leidnud Tanel Urmi sõnul I maailmasõja alguseks sõiduulatuse ning relvastuse poolest üks parimaid oma klassi allveelaevu maailmas.

Vene allveelaevakonstruktori I. G. Bubnovi välja töötatud mudel on ainus omasugune ning teda loetakse esimeseks päris Vene enda väljatöötatud allveelaevatüübiks.

"Akula" osales I maailmasõja merelahingutes Läänemerel ja teda loetakse esimeseks torpeedorünnaku teinud vene allveelaevaks.

Siiani arvati, et allveelaevale sai tormisel merel saatuslikuks laeva tasakaalu mõjutanud 1914-1915. aasta talvel laevatekile paigutatud meremiinide veeskamise seade. Vrakil on aga näha, et laeva esiosa on plahvatuses purustatud.

Tõenäoliselt sõitis allveelaev periskoobisügavuses, kui ta miini otsa sattus. Plahvatuse tagajärjel purunes vöör ja laev vajus 30m sügavusele. Kõik 35 meeskonnaliiget hukkusid