„Ilmad on jaanipäevale kohased – sajab paduvihma,“ teatab Leo Ohakas muiates Moskvast täna keskpäeval. Ta lisab, et Moskvas olla alati nii, et päev enne jaani saab päikest võtta, aga jaanipäevaga koos tuleb ka vihm.

„Meeleolu see muidugi ei muuda, ikka oleme pühade lainel. Sooja on kodumaaga solidaarselt 12 kraadi ringis.“

Jaanilaupäev ja jaanipäev on venemaalaste jaoks täiesti tavalised tööpäevad. Jaanipäevaga sarnane Ivana Kupala pidu ei ole sealkandis riigipüha, vaid pigem slaavli rahvakalendri tähtpäev, mida massiliselt ei tähistata. Siiski ei saa venemaalased kurta riigipühade vaesust. Pidupäevi, millega kaasnevad ka töövabad päevad, jagub praktiliselt igasse kuusse.

„Juunis olid venemaalastele pühad juba ära,“ ütleb Leo Ohakas. „12.-15. juunil tähistati neli päeva Venemaa päeva ehk Den Rossii.“

Eesti saatkonna töötajate jaoks mööduvad 23. ja 24. juuni siiski pühadetähe all ning saatkonna töötajatel on vaba päev.

„Olgugi, et hetkel sajab vihma, ei takista see meil grillimast ja õues olemist. Läheme varju alla, nagu õige eestlane ikka.“ Seega pole olukord vormiliselt üldse kaugel Leo ettekujutusest ideaalsest jaanipäevast – olla lihtsalt kodus pere ja sõpradega.

Jaanipäeva peavad saatkonna töötajad koos saatkonna hoovis. Tõsi küll, üle lõkke hüppamist ei saa nad endale lubada. „Me asume ju kesklinnas ja suur jaanituli on välistatud,“ nendib Leo. „Aga meil on suured arvutikuvarid, kuhu saame jaanitule pildid panna ja laseme elaval fantaasial toimida,“ lisab ta naerdes.

Eestimaist püha saadavad ka Moskvas eestimaised maitsed. „Need, kes Eestist tulevad, võtavad ikka kodumaist toitu kaasa. Sel aasta läks väga hästi - toodi head kodumaist šašlõkki ja liha ja ka Eesti õlut,“ räägib Leo.

Ohakas lisab, et kuigi saatkonna töötajatel on täna ja homme vabad päevad, on Moskva Eesti saatkonnas alati olemas valvetöötajad, kes on kättesaadavad ööpäevaringelt. „Kui mõnel Eesti kodanikul on abi tarvis, siis pühade tõttu ukse taha ei jää,“ kinnitab komissar.

Komissar Leo Ohakas on Eesti Suursaatkonnas Moskvas tööl olnud kuus kuud. Tema ametikoht on Põhja prefektuuri valvebüroo saatkondade valvetalituse koosseisus. Eesti politseinike tööks Moskvas on viisa taotlejate kontroll ja saatkonna töötajate julgeoleku tagamine.