Obama kinnitusel saadetakse Iraaki kuni kolmsada Ühendriikide sõjaväelast.

Sellegipoolest märkis ta, et maavägesid Iraaki "sõdima kindlasti ei saadeta".

"Me ei õhuta sõjalist tegevust, mis toetab üht usulahku teise usulahu arvelt," väitis Obama, lisades, et "Ühendriikidel ei ole kohustust valida Iraagile juhte".

Obama sõnul suurendatakse Iraagis luuretegevust ja peagi läheb Lähis-Itta olukorda hindama ja erinevate riikidega arutama ka välisminister John Kerry.

"Taolise plaani on esitanud Obamale tema rahvusliku julgeoleku tiim ja mitu kõrget kaitseministeeriumi ametnikku tuginedes CIA kogutud luureandmetele," kinnitas CNNi Pentagoni korrespondent Barbara Starr uudistesaates Wolf.

Valge Maja teatel pidi president oma otsusest teada andma juba kell 12.30 kohaliku aja järgi (19.30 Eesti aja järgi), aga kuna kohtumine nõuandjatega venis, tegi Obama märgilise avalduse alles kella 13.30 paiku (20.30 - EET).

Obama ütles eelmisel neljapäeval, et kaalub kõiki võimalusi - sealhulgas ka sõjalist sekkumist. "Peame tagama, et džihaadivõitlejad ei saaks tugipunkte. Rahvusliku julgeoleku meeskond kaalub kõiki võimalusi. Ma ei välista midagi."

Kohe pärast presidendi avaldust kiirustas aga Valge Maja pressiesindaja Jay Carney teatama, et Valge Maja ei plaani kindlasti saata Iraaki maavägesid.


Obama saatis Pärsia lahele lennukikandja

Valmistudes ka võimalikuks õhurünnakuks sunniitlike islamimässuliste vastu, viis USA Pärsia lahele lennukikandja toetuslaevadega. Araabia mere põhjaosas olnud lennukikandja USS George H. W. Bush ümberpaigutamine lisab veel paindlikkust juhuks, kui kodanike ja huvide kaitseks on vaja sõjalisi lahendusi.

Lennukikandjat saadavad kaks rakettidega varustatud sõjalaeva, neil on ka kopterid, mis hävitajate F-18 katte all lennates on väärt vahendid kiireks evakuatsioonideks. Kuigi Obama tõrgub andmast käsku jõu kasutamiseks, näitab laevade paigutamine, et USA on siiski valmis ja võimeline rünnakuks.

Lennukikandjagrupp tähendab ka ujuvat baasi Iraagi lähedal juhuks sunniitlikud araabia maad ei luba kasutada sunniidi äärmuslaste vastu seal paiknevaid USA sõjalennukeid. Hetkel aga pole sellist signaali antud.