Mai lõpus toimunud istungil taotles vandeadvokaat Tanel Mällas kaebuses Harju maakohtu mullu 2. septembri otsuse tühistamist Vello Lõugase (56) süüditunnistamises korduvas pistise võtmises ning dokumendi võltsimises ja võltsitud dokumendi kasutamises.

Samas leidis advokaat, et kui Lõugast õigeks ei mõisteta, siis tuleks maakohtu süüdimõistev kohtuotsus ikkagi tühistada ning saata tema kriminaalasi maakohtule uueks arutamiseks.

Harju maakohus karistas Lõugast mullu sügisel pistise korduva võtmise ning dokumendi võltsimise ja võltsdokumendi kasutamise eest tingimisi kaheaastase vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Alates 2006. aastast Keskerakonda kuulunud Lõugas astus parteist välja mullu augustis ehk vahetult enne maakohtu otsust.

Süüdistus

Süüdistuse järgi võttis tollane liikluskorralduse osakonna juhataja Lõugas 2010. aasta mais ühelt firmalt pistist 18 000 krooni ehk 1150 eurot. Peale selle võttis ta sama aasta juulis 125 000 krooni ehk ligi 8000 eurot pistist AS-i Signaal juhilt Ats Tammelt.

Peale pistisekahtluse teatavaks saamist vallandas transpordiameti juhataja Andres Harjo Lõugase 2011. aasta novembri alguses. Lõugas kaebas oma vallandamise kohtusse ja hoolimata transpordiameti vastuseisust käskis kohus Lõugase tööle ennistada.

Jaanuaris tööle ennistatud Lõugas sai ülesandeks pildistada Estonia puiesteel ühissõidukiraja väärkasutusi. Ta keeldus sellest, vaidlustas oma uued ülesanded ja võttis puhkuse.