Eesti sõjaajaloolase, õppejõu ja tuntud publitsisti Igor Kopõtini uus, Võidupüha 95. aastapäevale pühendatud raamat „Eesti Rahvaväe vene sõdurid Vabadussõjas 1918-1920“ jutustab silmapaistvatest inimestest, kes meie riigile oluliste ajaloosündmuste taustal andsid hindamatu panuse Eesti iseseisvusesse.

Koos oma eesti võitluskaaslastega panid need vaprad vene mehed kindla aluse Eesti Vabariigi tekkeks.

„See on ajalugu, mis räägib meie riigi sünnist, ja see võiks olla tuttav igale eestimaalasele. Mõelge korraks kasvõi sellele, kui palju näiteks teatakse sellest, et põliseestlaste kõrval sõdis Vabadussõjas Eesti Rahvaväes ka mitu tuhat etnilist venelast?“, küsib Kopõtin, kelle veendumusel aitab tema raamat suurendada sidusust erinevate Eesti kogukondade ja generatsioonide vahel.

Oma värskes raamatus kirjutab Kopõtin ka sellest, et mitmed vene vabatahtlikud partisanid ja mobiliseeritud talupojad teenisid Vabadussõjas Katšanova ja Panikovitši pataljonides, kandes Eesti sõjaväemundrit. Lisaks selgub raamatust, et mitmeid vene rahvusest sõdureid autasustati Eesti kõrgeima sõjalise autasu – Vabadusristiga.

„Ma leian, et täiendava õppematerjalina sobib mu uus raamat nii eesti- kui ka venekeelsetele koolidele ühiste väärtuste kujundamiseks, ja ühtlasi ka loodan, et see on heaks aluseks Eesti ühtse riigiidentiteedi väljakujundamiseks“, resümeeris Kopõtin, kes ka oma doktoritöös otsib vastust küsimusele, kuidas toimus kultuuride dialoog militaarses keskkonnas Eesti sõjaväes enne II maailmasõda.

Raamatu esitlus toimub 20. juunil kell 12 Tallinnas kohvikus Wabadus. Kõik huvilised on oodatud.