Kliki alloleval kaardil pildi all tekstidele, et lugeda ja vaadata kokkuvõtet märgitud peatuspaiga raportist.

1969. aasta tule teekond korraldati tähistamaks saja aasta möödumist esimesest laulupeost. Teekond algas tule süütamisega Tartus ning läbis seejärel üheksa päeva jooksul kõik tollased rajoonid.

Laulu- ja tantsupeo SA teabejuht Sten Weidebaum näitab unikaalsest albumist Kohla-Järve raportit.

Laulu - ja Tantsupeo SA teabejuhi Sten Weidebaumi sõnul on tegu haruldase arhivaariga, kuna pea kõik unikaalsed sissekanded on tehtud kalligraafias ja hiljem A4 formaadis albumiks köidetud. Nahast kaantega teos on seetõttu küllalt kaalukas.

Iga rajoon märkis sissekandes ära enda suuremad saavutused ja piirkonda iseloomustavad numbrid, mis tavaliselt peegeldasid tööstuse või põllumajandusega seonduvat. Koos heade soovide ja teekonnal või tseremoonial tehtud fotodega saadeti materjal Eesti NSV üldlaulupeo peakomisjonile ehk praegusele Laulu- ja Tantsupeo sihtasutusele Tallinna.

Tasub tähele panna, et kuigi kogu raportist ja fotodelt kuvab läbi tollane sotsialistlik riigikord, on mitmedki sissekanded kujundatud sinimustvalges. Näiteks on raamatu sissejuhatava teksti pealkirjaks „Kõik laulud pühendame Leninile“, kes sündis 1870. aastal ja on vaid mõned kuud noorem, kui eesti üldlaulupidude traditsioon. Kuid väga selgelt särab Hiiumaa raporti sinine vöökiri ja Tartu sissekande suured helesinised esitähed.

Ilmeka võrdlusena saab esile tõsta ka tule transpordivahendid. Tänavu veetakse tõrvikut kolmerattalisel tandemil. 45 aastat tagasi liikus laulupeo tuli küll autodega, küll kaevurite masinaga. Läbi Võru linna viis aga juubelipeo tule pruuni hobuse seljas rahvarõivastes ratsanik.

Otsi galeriist üles enda kodukoha kohta käiv raport!