Lauri Ader on üks 14 eesti laevakaitsjast, kes peeti kinni mullu 18. oktoobril USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeval Seaman Guard Ohio. Sellest ajast alates on eestlased ja teised meeskonnaliikmed (kokku 35 inimest) pidanud veetma kuid India vanglas, kust nad pärast kordi ja kordi istungite edasilükkamist ja venitamist tänavu aprilli alguses teatud tingimustel vabanesid. Olgugi, et vanglaelu on praegu seljataga, ei ole meeste olukord Indias siiski kiita...

"Firma on taganud majutuse ja toitlustuse korralike elamistingimustega hotellis, kuid võlgneb hotellile. Meditsiinilist ülevaatust lubati, kuid pole tehtud - väidetavalt on firmal tänu meie juhtumile makseraskused. Kahtlemata vajavad kõik meeskonnaliikmed suuremat või väiksemat meditsiinilist abi," rääkis Lauri Ader meeste olukorrast Delfile.

Aderi sõnul on stressi suurendanud ka hotelli personali ähvardused mehed võlgade tõttu tänavale tõsta ning AdvanFordi meedias avaldatud sõnumid mehi uuesti vanglasse paigutada.

Võivad tagasi vanglasse sattuda?

Tõepoolest, AdvanFordi esindajad on oma kodulehele pannud üles mitmeid pressiteateid, kus nad teatavad, et ei suuda Indias viibivate meremeeste kulusid katta, kuna väidetavalt on kindlustusfirmad nende rahakraanid kinni keeranud. Selle tulemusel hoiatab firma, et meremehed võivad tagasi India vanglasse sattuda, kuna neil võib mingi hetk puududa peavari ja korralik abi hakkamasaamiseks, mis olevat üks vabastamise tingimusi.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov ütles läinud nädalal selle küsimuse kohta Delfile, et ministeeriumile teadaolevalt on laevameeskonna liikmete kautsjoni vastu vabastamisel vaid kaks tingimust ja majutusega seonduvad küsimused ei ole kautsjoni vastu vabastamise tingimuste osa. Kuna eestlasest laevakaitsja sõnul ei ole aga nemad kohtu tehtud vabastamisotsust ja seal sisalduvaid tingimusi oma silmaga näinud, siis ei tea nad, kas uuesti vanglasse sattumine on võimalik või mitte.

10. juunil pidigi meestel toimuma järgmine istung, mis aga Aderi kinnitusel jäi ära, sest prokurör ei ilmunud kohale. Firma esindaja poolt lähedastele saadetud teabe põhjal võib järgmine istung toimuda 12. või 13. juunil või siis 16. või 17. juunil või siis ilmselt hoopis veel hiljem. "Siinne ajamääramine käibki nii. Istungil ei pruugi kohtunikud veel midagi muud otsustada, kui seda, et otsustatakse kahe nädala pärast," ütles Ader.

Lootus säilib

Siiski kõigest hoolimata ei ole mehed aga Aderi sõnul kaotanud lootust koju naasta ning meeskonnas on seni suudetud säilitada üksmeel ja hea läbisaamine. Ka lähedastega suheldakse igapäevaselt, kuid viimased ei ole Aderi sõnul kohe kindlasti olukorraga rahul.

Indias juba ligi kaheksa kuud kinni peetud eestlastel oli ka kaks sõnumit enda poolt. Üks eesti rahvale, teine valitsusele: "Eesti rahvale - täname neid, kes toetavad ja mõistavad. Eesti Valitsusele - kabinett ju vahetus meie vanglas viibimisel Indias ajal, seetõttu ei tunne ega tea veel nende tegusid. Ausat riigi juhtimist ehk sooviksime ja õigete otsuste ning valikute tegemist."

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris mullu 18. oktoobril USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja Advanfort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 05. aprillil.

Mehed elavad Chennais ning nende tööandja laevafirma Advanfort peaks korraldama meeste sealse majutuse.

Eesti kodanike kautsjoni vastu vabastamise tingimustes on kirjas, et nad peavad jääma Chennaisse kuni kohtumenetluse lõpuni ja kaks korda päevas – hommikul kell kümme ja õhtul kell kaheksa – kohalikku politseijaoskonda minema ja seal allkirjaga oma kohalolu registreerima.

Samuti on laevakaitsjate advokaadid esitanud India kohtule süüdistustest loobumise taotluse.