@accessnow.org>

Delfit esindavad 9. juulil Strasbourgis advokaadibüroo TORV vandeadvokaadid Karmen Turk ja Villu Otsmann. Enne istungit, mis võib muuta kõikide maailma meediaettevõtete igapäevatööd, on Delfi ja sõnavabaduse toetuseks saadetud mitmeid avaldusi, mida on Euroopa kõrgeim kohus lubanud ka arvesse võtta.

Toome allpool loetelu organisatsioonidest, kes toetavad Delfit ja avatud ühiskonda.

Article 19, mis on väga kogenud ja tunnustatud väljendusvabaduse eest võitlev valitsusväline organisatsioon, kes on esitanud toetuskirja, millised on parimad praktikad ning kehtivad standardid  kolmandate isikute sisu kasutamises toimetuste töös.

EISI (European Information Socitety Institute) on uurimiskeskus, kes soovib samuti sekkuda, abistades kohut võrdleva uurimusega, kuidas mõtestatakse kolmandate isikute loodut erinevate riikide praktikas.

Toetuskirja saatsid ka CCIA (liikmeteks Google, Microsoft jne), Edima (European Digital Media Association, EÜ õiguse lobby-group, liikmeteks ka nt Facebook) ning EuroISPA (internetiteenuste vahendajate ametlik ühendus Euroopas).

Delfile on toetust avaldanud ka Access (accessnow.org), mis on maailma suurim internetikasutajate vabadusi kaitsev organisatsioon. Nende põhiloosung toetuskirjas on anonüümsuse, pseudonüümsuse ja kasutajatuvastuse võimalikkused.

Ühendtaotlus kirjutas 23 meediaorganisatsiooni, sealhulgas Media Legal Defence Initiative,
American Society of News Editors, Association of European Journalists, Harvard University, Dow Jones, Forbes, Guardian, National Press Photographers Association, News Corp, Reuters ja World
ASsotioation of Newspapers and News Publishers jne.

Delfi vs Eesti kohtulugu sai alguse 2006. aastal Vjatšeslav Leedo vaidlusest Delfiga, kus ärimeest häirisid tema praame puudutava loo kommentaarid. Läbides Eestis ja Euroopas kõik kohtukoridorid, on täna viimane sõna öelda 17st Euroopa erineva riigi kohtunikust koosneval Suurkojal.

Küsimus, mille üle peab auväärne kohtu koda otsustama, on sõnavabadusele mõeldes ülioluline: kas internetis säilib toimetamata ideede ja arvamuste vaba levik või hakkavad vaid nn väravavahid - toimetused - sisu üle otsustama?