Iraagi peaminister Nouri Maliki kuulutas kolmapäeval riigis välja erakorralise seisukorra ja kutsus inimesi relvi haarama. "Olukorra tõsidus vajab julgeolekumeetmete kasutusele võtmist julgeoleku säilitamiseks," ütles ta.

Maineka ajalehe The New York Times andmeil on peaminister salaja palunud Ühendriikide president Barack Obamalt õhurünnakute korraldamist sunni pühasõdalaste baaside pihta, nagu on seda tehtud Jeemenis ning Pakistanis.

Läänemaailma šokeerib aga eriti ISIS-i sõdalaste kiire edasiliikumine. Kõigest päevaga on suudetud enda kontrolli alla võtta mitu linna - vähemalt suurem osa Tikriti, Erbili ja Baiji linnadest - ning nüüd käib lahing juba ka Samarras, mis asub pealinnast Baghdadist kõigest kahe tunni autosõidu kaugusel.

Ekspertide hinnangul on märgiline just Baji, mis on riigi suurim naftalinn, ning Tikriti, mis on eksdiktaatori Saddam Husseini kodulinn, väga järsk ründamine.

Tikritis on enda kontrolli alla võetud ka Türgi konsulaat, kus viibis 50 inimest. Türgi valitsus hoiatas aga hilisõhtul, et kui islamistid peaksid pantvangistatud Türgi kodanikele kahju tegema, siis järgneb väga karm ja jõuline vasturünnak.

Eile pärastlõunal suutis äärmuslik islamirühmitus saada pärast mitut lahingupäeva enda kontrolli alla Mosuli, riigi tähtsuselt ja suuruselt teise linna.

Islamistid ründasid enne Mosuli vallutamist linna viis päeva granaadiheitjatest, samuti kasutati snaiperrelvi ja automaatrelvi. Hoolimata Iraagi valitsusvägede ägedast vastupanust ei suudetud linna kaitsta ning see langes äärmuslastele.

Nineveh' provintsist põgenes eile 500 000 inimest, nende seas ka sõjavägi.

Ründajate näol on tegemist ISIS-i (Iraagi ja Levanti Islamiriik) sõdalastega.