Laekaitsefirma AdvanFort, mille heaks eestlased, britid, ukrainlased ja mõned kohalikud mehed kinnipidamisel töötasid, teatas 5. juunil kodulehel avaldatud pressiteates, et kolm kindlustusfirmat keeldusid tegemast laevakaitsjatele väljamakseid.

Firma sõnumi kohaselt oli AdvanFortil 35 laevakaitsjale kahe aasta peale tehtud ulatuslik kindlustuspakett. Pakett pidi firma väitel hõlmama erinevaid merenduse, reisimise, meditsiini ja õnnetustega seonduvaid katteid. Kuid oma viimases avalikus teates ütleb AdvanFort, et on teinud mitmeid nõudeid kindlustusfirmadele Aon, Lodestar ja Travelers Indias viibivate laevakaitsjate arvete tasumiseks, kuid nendest kõigist on keeldutud.

AdvanForti presidendi Al Farajallah`i sõnul loodavad nad siiski, et kolm kindlustusfirmat muudavad oma meelt ja pakuvad laevakaitsjatele tuge, et viimastel jaguks toitu, peavarju ja meditsiinilist abi.

Oma teates lisab firma aga veel ühe olulise aspekti: nimelt pidi firma väitel eile (10. juunil - toim.) toimuma India kohtus järjekordne istung ning väidetavalt ähvardab mehi ilma korraliku peavarju, raha ja meditsiinilise abita saatmine tagasi vanglasse. Nimelt olevat laevafirma väitel korraliku abi puudumine meeste vabastustingimuste rikkumine, mistõttu võivadki nad uuesti tagasi türmi sattuda.

Eesti välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakovi sõnul aga on ministeeriumile teadaolevalt laevameeskonna liikmete kautsjoni vastu vabastamisel vaid kaks tingimust - nad peavad jääma Chennaisse kuni kohtumenetluse lõpuni ja kaks korda päevas – hommikul kell kümme ja õhtul kell kaheksa – kohalikku politseijaoskonda minema ja seal allkirjaga oma kohalolu registreerima.

"Majutusega seonduvad küsimused ei ole kautsjoni vastu vabastamise tingimuste osa," ütles Sudakov Delfile.

Sotsiaalmeedias eestlastest laevakaitsjate lähedaste kaudu leviva info kohaselt ootasid laevakaitsjad eile tõesti taas otsust, mida aga ei tulnud, sest prokurör ei ilmunud istungile. "Nüüd ootavad nad veel terve nädala ja loodavad, et nende pered ja sõbrad on koos nendega...," ütleb üks lähedane oma postituses.

Ka Eesti välisministeeriumi pressiesindaja sõnul lükati kohtuistung järgmise nädala algusesse, kas esmaspäeva või teisipäeva peale.

Seda aga, et mehed on hädas ja vajavad tuge, kinnitab ka ühe laevakaitsja enda postitus sotsiaalmeedias:

"Sorry, kui kedagi solvan, aga näen postitusi, et aitame koerakesi, kelle kutsikad otsivad kodu, aitame kassikesi, kellel munad vaja maha võtta, aitame parme, kes magavad meie koridoris. Mina olen käinud kolm korda Eesti eest sõdimas eesliinil. Mis teil viga on, eestlased? Mina koos oma relvavendadega kaitsen teid, kui teil häda on! Miks te unustate meid?!," kirjutas üks vangistuses viibiv eestlasest laevakaitsja oma lähedase kaudu.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris mullu 18. oktoobril USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas on 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja Advanfort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 05. aprillil.

Mehed elavad Chennais ning nende tööandja laevafirma Advanfort peaks korraldama meeste sealse majutuse.

Eesti kodanike kautsjoni vastu vabastamise tingimustes on kirjas, et nad peavad jääma Chennaisse kuni kohtumenetluse lõpuni ja kaks korda päevas – hommikul kell kümme ja õhtul kell kaheksa – kohalikku politseijaoskonda minema ja seal allkirjaga oma kohalolu registreerima.

Samuti on laevakaitsjate advokaadid esitanud India kohtule süüdistustest loobumise taotluse.