Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) avalduse põhjal algatati omastamise paragrahvi järgi kriminaalasi kontrollimaks, kas Tallinna linna raha eest tehti Keskerakonna valimisreklaame.

Edgar Savisaarel on sellega kaelas juba kaks kriminaalasja. Lisaks linna raha omastamise kahtlusele podiseb juba mitmendat aastat vaiksel tulel nn Šveitsi raha kriminaalasi, mis puudutab altkäemaksu võtmist ja rahapesu.

See on seotud Savisaare Šveitsis olnud nn perekonnafondiga, kus oli mingil hetkel sadu tuhandeid eurosid, mille päritolu on teadmata.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder kommenteeris eile, et praegu ei ole selles asjas sellist uut infot, mida oleks võimalik avaldada. Savisaart pole kummaski asjas kahtlustatavaks tunnistatud, küll aga uuritakse temaga seotud tegevusi.

Esmaspäevane teade kriminaalasja algatamisest puudutab lisaks Savisaarele ka Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuud, linnaametnik Jaanus Mutlit ning Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemäge ja tema asetäitja Priit Kutserit. Kõik on Keskerakonna liikmed.

ERJK tegi neile ja reformierakondlasest töö- ja tervishoiuminister Urmas Kruusele ettekirjutuse tagastada neile tehtud keelatud annetus. Kruuse maksis annetuse tagasi, keskerakondlased asusid ettekirjutuse vastu vihaselt võitlema. Kruuse tegevuse osas kriminaalasja ei algatatud, sest temale tegi keelatud annetuse üks MTÜ, mitte tema juhitud omavalitsus. Savisaar peab ettekirjutuse kohaselt tagasi maksma üle 100 000 euro.

Käimasolevaid pahandusi õiguskaitsjatega on veel mitmel keskerakondlasel. Märtsis võttis riigikogu saadikupuutumatuse korraga lausa kolmelt keskerakondlaselt, et neid saaks erinevate süüdistustega kohtusse saata.

Keskerakonna peasekretäri Priit Toobalit kahtlustatakse dokumendi võltsimises ning eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises. Viimases asjas kahtlustab prokuratuur ka Lauri Laasit, kellelt võeti samuti saadikupuutumatus.

Kolmas 27. märtsil saadikupuutumatuse kaotanud keskerakondlane oli Urbo Vaarmann, keda kahtlustatakse pettuses.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liige Ester Tuiksoo ootab samal ajal riigikohtu otsust maadevahetuse kohtuasjas. Antud asjas mõistis maakohus ta õigeks, aga ringkonnakohus mõistis ta süüdi altkäemaksu võtmises ja karistas teda kuuekuulise tingimisi vangistusega.