"Viis-kuus Euroopa riiki juhivad nimekirja, milles räägitakse Vene-vastasest vihast. Need maad on Rootsi, Poola, Baltimaad ja Soome," ütles Putini nõunik Markov intervjuus Rootsi ajalehele Svenska Dagbladet.

Markovi arvates võib eriti Soome seisukohta pidada "arusaamatuks", vahendab Uusi Suomi. "Soome on Venemaaga kaubandussidemetest üksnes majanduslikult võitnud. Selle vaenu põhjuseks ei saa olla midagi muud kui Soome mõjutamine Rootsi või Baltimaade poolt."

Russofoobia avaldub Markovi sõnul ka suhtumises Ukraina kriisi. "Näiteks kui väidetakse, et Ukraina uus president Porošenko valiti vabadel valimistel," sõnas ta.

Ühtlasi hoiatab Kremli politoloog Markov, et Venemaad ei saa nurka suruda. "Kui nii tehakse, siis tulemuseks võib olla kolmas maailmasõda."

Markov hoiatas Soomet, et see peaks enne NATOsse astumist korralikult läbi mõtlema. "Kas te tahate olla alustamas kolmandat maailmasõda? Antisemitism viis Teise maailmasõjani, russofoobia võib alustada kolmandat," sõnas Markov ajalehele Huvudstadsbladet.

Markovi arvates Soome liitumine NATOga üksnes halvendaks Euroopa julgeolekut. Ka ütles ta, et Venemaa ei ohusta Soomet. Soome NATO-liikmelisus näitaks üksnes soomlaste hirmu Venemaa ees.