Keskerakonna muudatusettepaneku kohaselt peaks kahtlustatavale või süüdistatavale või tema kaitsjale tagama juurdepääsu vahistamise aluseks olevatele tõenditele hiljemalt enne, kui prokuratuur taotleb pädevalt kohtult otsust isiku vahistamiseks või kinnipidamiseks.

Riigikogu saadikute enamuse toetus sellele ettepanekule lõi menetlust juhtiva õiguskomisjoni pahviks. "Loogika ei ütle seda, et enne, kui hakkan kedagi vahistama, saadan talle dokumendid, mis on tema vahistamise aluseks. Inimene võib kas või pakku minna sellisel puhul," kommenteeris õiguskomisjoni esimees Neeme Suur (SDE).

Seetõttu palus õiguskomisjon sotsiaaldemokraatide fraktsioonil eelnõu lugemine selleks korraks katkestada. Katkestamise poolt hääletas enamik kohalviibinud saadikud, välja arvatud mõistagi Keskerakonna fraktsioon.

Miks ikkagi riigikogulaste enamus sellise põhimõttelise muudatusega esialgu kergekäeliselt nõus oli? "Tõenäoliselt jäeti midagi tähelepanuta. Väga tihti on ka nii, et kui nähakse, et mingi asi on kooskõlas mingi euroliidu konventsiooniga, siis nad hääletavad ja ei süvene," tõdes Suur.

Euroopa Liit näeb tõesti ette, et kahtlustatavale või tema kaitsjale tuleb vahistamise aluseks olevad tõendid kättesaadavaks teha, kuid Suure hinnangul on Keskerakonna tõlgendus, et seda tuleb teha hiljemalt enne vahistamisotsuse taotlemist, üle reageerimine.

Eelnõu lugemine jätkub järgmisel nädalal.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni asejuhi Mailis Repsi kommentaar

Keskerakonna muudatusettepanek tugines Euroopa Inimõiguste Konventsiooni artikli 5 lõikele 4 mis ütleb, et kahtlustataval või süüdistataval ja kaitsjal peab olema tagatud juurdepääs dokumentidele, mis olemuslikult on vajalikud vahistuse või kinnipidamise põhjendatuse vaidlustamiseks.

Lisaks peab materjalidega tutvumine toimuma piisavalt aegsasti, et võimaldada tõhusalt kasutada õigust vaidlustada vahistamise või kinnipidamise seaduslikkust. See aitaks lahendada mitmed potentsiaalsed aastatepikkused kohtuprotsessid juba enne kohtusse minekut.

Seda muidugi juhul, kui vahistuse või kinnipidamise alused on selliselt vaidlustatavad. Selle ümber on pikalt ka kriminaalmenetluse kaasajastamise töörühmas arutletud ning kõik osapooled on leidnud, et antud küsimuses tuleb seadust mingil moel kaasajastada.