Briti väljaanne The Telegraph kirjutab, et Ühendkuningriigi valitsus andis saatkondadele üle maailma võimaluse sõlmida samasooliste abielusid seal, kus see muidu kohalike seaduse järgi võimalik ei ole. Hetkel on kohalike võimude loal see võimalik 23 riigis.

Suurbritannia endine välisasjade riigiminister ja tuntud samasooliste abielu pooldaja Chris Bryant avaldas lootust, et uus kord võetakse eriti hästi vastu Venemaa-sarnastes riikides, kus homoseksuaalsust koheldakse tihti eelarvamuse ja hukkamõistuga.

Bryanti sõnul on üks riigi ülesannetest levitada Briti väärtuseid ka väljaspool riigipiire ning abielu võimaldamine kohalikes saatkondades lubab enda liidu sõlmida ka neis riikides, kus varasemalt vaid tsiviilpartnerlus seaduslik oli.

Erilist tähelepanu pööras Bryant sealjuures Venemaale, kus homoseksuaalsus riigi silmis põlu all on. "Ma loodan, et kui [Venemaal] hakatakse nägema gei- ja lesbipaare abiellumas Moskva Briti saatkonnas, võetakse see pigem tähistamise kui mustamise ja hukkamõistuga vastu," kommenteeris ta.

Ehkki sõlmitud abielu on Briti perekonnaseaduse järgi kehtiv ning annab abiellunutele Suurbritannias samad õigused, mis saareriigis leivad ühte kappi pannud paaridele, oleneb abielu legitiimsus konkreetses riigis sellesama riigi seadusandlusest.

Siseministeeriumi pressinõuniku Kaili Uusmaa kinnitusel ei ole saatkonnas sõlmitud samasooliste abielud ka meie kohalike seaduste järgi kehtivad ning Eesti sellist liitu abieluna ei tunnistata.

Lisaks Eestile saab samasooliste abielu sõlmida Austraalia, Aserbaidžaani, Boliivia, Kambodža, Tšiili, Hiina, Kolumbia, Costa Rica, Dominikaani Vabariigi, Ungari, Jaapani, Kosovo, Läti, Mongoolia, Montenegro, Nicaragua, Peruu, Filipiinide, Venemaa, San Marino, Serbia ja Vietnami saatkondades.

Suurbritannias on samasooliste abielu seaduslik alates selle aasta 29. märtsist.