Seega peab võtma kellegagi ühendust. Hakatuseks oleks muidugi lihtsam, kui see keegi on tuttav. Et uus idee tuttavat rabaks ja üllataks (üllatusest vaimustuseni on teadupärast üks samm), on soovitav helistada talle ootamatult – näiteks südaööl.

Kui sel tuttaval on juhtumisi natuke nõrgemat sorti närvid, või on ta lihtsalt vanem inimene, kellele ehmatav tirin hästi ei mõju, peaks kõne hakatus olema reibas ja rõõmus, mis välistaks juba eos fataalse teate või pakilise sõnumi kahtluse.

Kui tuttava häälest on samuti rõõmsamaid noote kuulda, tehke väike dramaatiline paus, ja öelge lihtsalt: "Ma otsustasin uue erakonna teha ja pakun sulle valimisnimekirjas... (ühest kahekümneni, suuremaid numbreid pole mõtet pakkuda) kohta." Tingimata tuleb need kaks: uue erakonna loomise fakt ja tuttava koht valimisnimekirjas ühte lausesse liita, sest just viimane, mitte niivõrd esimene lause pool, on see, mis tuttava kõrvad liikuma paneb.

Muidugi, olenevalt sellest, kui hea tuttav see tuttav on, võiks vahepealse pingelõdvenduse huvides tunda huvi ka tema pereliikmete ja ühiste sõprade vastu ning meenutada vanu häid aegu. Ning siis tõeline grand finale: kui te pakkusite sellele tuttavale algul näiteks viieteistkümnendat kohta, siis nüüd pakkuge viiendat. Kui pakkusite kahekümnendat, siis nüüd kolmandat, neljandat, või lausa teist kohta! Milline reibastav lõpunoot!

Ahjaa... kui see keegi tuttav peaks esitama küsimusi uue erakonna ideelise kuvandi või programmi asjus, siis ärge laskuge mõttetutesse, pikkadesse heietustesse. Kinnitage lihtsalt, et vajate erakonna programmi lõplikuks viimistlemiseks veel pisut aega ja saadate selle ülehomme. Või üle-ülehomme, järgmisel nädalal, kuu lõpus vms.

Erakonna programmi loomisega pole teil vähematki mõtet end vaevama hakata, sest kui teie tuttav võttis vaevaks teie ideest sedavõrd vaimustuda, et vaevus südaöist telefonikõnet pool tundi kuulama, mõtleb ta järgmised paar nädalat pingsalt, mida see uue erakonna programm küll sisaldada võiks, ning selle mõtlemise käigus vilksatab ta ajust läbi kümneid, kui mitte sadu ideesid, mis oleks uue erakonna programmi kondikava jaoks küllalt head.

Kui see tuttav oli piisavalt hea tuttav, hakkab ta hiljemalt kuu möödudes mõtlema, et ega teist ikka asja ei saa; tuleb ise see uus erakond valmis teha. Ja mis te siis arvate, et ta alustab programmist või? Muidugi mitte. Esmalt helistab ta kellelegi oma tuttavale, kes võib olla ka teie ühine tuttav, ning alustab umbes nii: "Tere! Teadsa, ma mõtlesin, et see praegune poliitiline olukord on ikka jama; ma otsustasin uue erakonna teha. Pakun sulle valimisnimekirjas ... kohta ... Ah et mis mõttes? Missugust? Kuule, ma olen siin üht-teist mõelnud ja saadan sulle laupäevaks (pühapäevaks, esmaspäevaks) programmi põhipunktid..."

Mine tea, äkki saadetaksegi? Punktid või p...