Kohtumise teemadeks on Venemaa vägivaldne tegevus Euroopas piiride muutmisel ja sellest alguse saanud Ukraina kriis, energiajulgeolek ning valmistumine sügiseseks NATO tippkohtumiseks Wales’is, samuti alliansi kohaloleku nähtavus Kesk- ja Ida-Euroopas.

Seekordne kohtumine toimub oluliselt teises rahvusvahelises olukorras, kui eelnevad samasugused Prahas, Varssavis ja Bratislavas.

Nii sai Eesti riigipea neli aastat tagasi Prahas – Kesk- ja Ida-Euroopa 11 presidendi või valitsusjuhi ja USA presidendi kohtumisel – öelda: „Euroopa julgeolek oli probleem kuni külma sõja lõpuni, nüüd on see probleem NATO ja Euroopa Liidu laienemisega lahendatud, meil kõigil tuleb mõelda uutmoodi ja nii on Atlandi-üleste suhete tulevik uute probleemide ühises lahendamises.”

Nüüdseks on Venemaa tegevus Krimmi annekteerimisel ja relvastatud separatistide toetamisel Ida-Ukrainas põhimõtteliselt muutnud kogu Euroopa julgeolekupilti, mis ongi Varssavi kohtumine lähtepunktiks.

Tänase kohtumisega meenutatakse ka 25 aasta möödumist Poola vabadest parlamendivalimistest, mis kujunesid kommunistliku režiimi lõpuks selles riigis.