NATO kaitseministrid kogunevad täna Brüsselis, et arutada esimest korda, milliseid pikaajalisi meetmeid peaks allianss kaaluma seoses Venemaa käitumisega Ukrainas.

Kõrge, ent nimetuks jääda soovinud NATO ametnik teatas uudisteagentuur AFP-le, et ministrid kavatsevad langetada „fundamentaalseid otsuseid“ seoses Venemaaga, mis omakorda esitatakse kinnitamiseks NATO riikide juhtidele, kes kogunevad Septembris Suurbritannias.

Üheks peamiseks aruteluteemaks saab olema küsimus NATO vägede alalisest paigutamisest Ida-Euroopa riikidesse, sealhulgas Poolasse ja Balti riikidesse. Nii need riigid ise, kui ka näiteks NATO Euroopa vägede juhataja kindral Philip Breedlove on pidanud seda vajalikuks.

Paraku on ka teatud osa NATO riike, kes peavad liitlaste vägede paigutamist Ida-Euroopasse mitte üksnes kalliks, vaid kardavad ka Moskva provotseerimist.

Esmaspäeval kohtusid NATO riikide suursaadikud Brüsselis Venemaa saadikuga alliansi juures, Aleksandr Gruškoga. NATO pressiesindaja Oana Lungescu sõnul tehti Moskva saadikule selgeks, et allianss ei tunnusta Krimmi ebaseaduslikku annekteerimist, vahendas BBC

„Nad teatasid, et ei tunnusta seda, kiitsid Ukrainas toimunud valimisi, kui selget poolehoidu Ukraina ühtsusele ja kutsusid Venemaad üles konstruktiivsele koostööle uue presidendiga,“ rääkis Lungescu.
Gruško aga teatas omalt poolt pärast kohtumist, et Moskva võib lugeda enda jaoks kehtetuks NATO-Vene suhete aluse lepingu, kui Ida-Euroopasse peaks toodama alalised alliansi väed.

„Me ootame ja vaatame, mida NATO ministrid otsustavad,“ teatas Gruško