Vähiliidu teatel tuleb tubakatarvitamise arvele tuleb kanda 40 protsenti kõikidest südame-veresoonkonnahaiguste juhtudest, 80 protsenti kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse juhtudest ja 30 protsenti kõikidest vähijuhtudest.

Kopsuvähi haigetest on aga suitsetajaid lausa 90 protsenti. Tubaka tarvitamisest põhjustatud haigusi on Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel üle 25.

Eestis suitsetab igapäevaselt veerand 16–64-aastasest täiskasvanud elanikkonnast – veidi rohkem kui 231 000 inimest. Iga viies 14–18-aastane Eesti noor suitsetab igapäevaselt.

Tartu Ülikooli teadurite kohaselt haigestub igal aastal Eestis tubakaga seonduvatesse haigustesse ligi 3000 ja sureb ligi 2000 inimest, mis tähendab 1/5 kõikidest surmajuhtudest aastas.

Kopsuvähk on üks nendest vähkidest, mida oleks võimalik suurel osal juhtudest ära hoida - kui noorukid ei alustaks suitsetamist ja täiskasvanud loobuksid suitsetamisest. Vähk ei arene suitsetajatel üleöö, vaid aastatepikkuse suitsetamise tagajärjel. Kui suitsetajate hulk väheneb, võime kümne aasta pärast nentida kopsuvähki haigestumise langust.

Tubakasuitsus on üle 4000 keemilise komponendi, millest rohkem kui 40 on kantserogeensed e. vähkitekitavad. Oluliseks riskifaktoriks on ka siseruumides tubakasuitsuses keskkonnas viibimine ja teiste suitsu sissehingamine, mis põhjustab kolm kuni viis kopsuvähi haigusjuhtudest.

Suurim probleem kopsuvähi juures on iseloomulike sümptomite puudumine algstaadiumis, mistõttu varajane diagnostika on keeruline. Ligikaudu 80 protsenti kopsuvähi juhtudest avastatakse kaugelearenenud staadiumis.

Eesti täiskasvanud elanikkonnast on iga neljas igapäevasuitsetaja. Suitsetajate hulk on küll vähenemas, kuid väga aeglaselt.

Ka koolinoorte suitsetamislevimuses on märgata viimastel aastatel mõningast langustendentsi, kuid kasvamas on vesipiibu suitsetamine ja suitsuvabade tubakatoodete nagu huuletubaka ehk snusi tarvitamine. Probleemiks on suitsetamise kasv tütarlaste ja noorte naiste seas.

Rahvusvahelisel tubakavaba päeval 31.mail, tuletab Eesti Vähiliit
meelde, et parim võimalus ennetada kopsuvähki on mitte suitsetada.