Esimese juhtumi tõi eelmisel nädalal avalikkuse ette ohvri sõbranna ema. Ta kirjutab Facebooki Elva-grupis, et tema tütar ja tütre sõbranna, kes on 10-aastased kolmanda klassi tüdrukud, pidid 20. mai õhtul kella 19 paiku kokku saama. Tütar hakkas tulema Arbi jarve äärest ja sõbranna mööda Kesk tänavat. Seal tülitaski teda võõras, pealtnäha viiekümnendates eluaastates mees.

"Küsis, kuhu tüdruk läheb. Pakkus tüdrukule öömaja, kui tal kuhugi minna pole. Viitas käega ka majale, kus ta elab. Väidetavalt oli ka kommijuttu,“ märgib naine, lisades, et tüdruk ei julgenud seda politseile rääkida, aga tema tütrele ta seda ütles. Mehel olla seljas olnud mustades toonides sportlik särk, jalas olid määrdunud teksased. Kandis päikseprille ja sõitis jalgrattaga.

Naise elukaaslane helistas politseisse kell 19.45. Alaealise tüdrukuga kommijuttu teinud mees saadi kätte pubist Vapper Mäger ja viidi pärast ülekuulamist koju.

Tartu politseiprefektuurist kinnitati Elva24-le, et nad on antud juhtumi asjaolusid kontrollinud, kuid praegu veel puudub info, et lapsega suhelnud mees tema suhtes kuidagi pahatahtlikult käituda oleks tahtnud.

„Kindlasti ei ole täiskasvanu poolt õige käitumine pakkuda võõrale lapsele öömaja. Selline juhtum on mõistagi kahtlustäratav. Kui kontakt piirdub aga lühida vestlusega, kus sobimatut ei räägita ega tehta, siis seaduse mõistes rikkumist toime pandud ei ole ning puudub alus menetluseks,“ ütleb Lõuna prefektuuri lastekaitsetalituse juht Liia Kilp.

Ent läks mööda mõni päev, kui sai tõeks see, mida mitu lapsevanemat oli kartnud – ahistaja leidis järgmise ohvri, sedapuhku viiendas klassis käiva 13-aastase tüdruku.

„Täna tuli mu tütar koju ja oli väga endast väljas, lausa paanikas,“ kirjutas murelik ema Facebookis selle nädala teisipäeval. „llmselt seesama 50-dates mees kollaste päikseprillide ja rattaga tülitas teda algkooli juurest kuni Verevi järveni.“ Ema võttis ühendust Elva konstaabliga, kes lubas asja edasi uurida.

Tüdruk ise kirjeldab juhtunut nii: „Kui hakkasin pärast tunde koju liikuma, tuli staadioni metsa juures vastu mulle päris eakas mees. Ta vanus oli umbes 50+ ning ta sõitis jalgrattaga,“ märgib tüdruk. „Ta sõitis minu juurde ja hakkas rääkima, et ta nimi on Jaanus, Madis või midagi sellist, ja siis küsis ta, et kas ma lähen koju, kuidas mul koolis läks ja kus ma elan. Ma vastasin selle peale, et lähen küll koju, koolis läks hästi ja elan Arbimäel. Ta kutsus mind rattale ja ütles, et ta võib mu koju ära viia. Vastasin, et tänan, ei. Siis küsis ta mu nime, kuid ma ei vastanud midagi, vaid proovisin sammu kiirendada. Peale selle kutsus ta mind randa. Vastasin ei, ja et vesi on külm. Siis hakkas ta mingist raamatust rääkima ning hiljem kutsus ta mind seda raamatut vaatama, aga ma olin vait. See mees jälitas mind Verevi järveni ning siis sõitis ära ja soovis head päeva.“

On kurioosne, et politsei nägi juhtunut osaliselt pealt, ent ei taibanud olukorra tõsidust. Tüdruku ema väitel sõitis politsei lapsest ja teda tülitavast võõrast mehest parajasti mööda, kuid arvas, et nad tunnevad teineteist ega võtnud midagi ette.

Politsei pressiesindaja Kerly Peitel kinnitab, et info värske vahejuhtumi kohta on jõudnud politseisse ja lastekaitsetalituse ametnikud kontrollivad asjaolusid. „Seega momendil veel midagi täpsemat kommenteerida ei saa,“ märgib ta.

Lõuna prefektuuri lastekaitsetalituse juht Liia Kilp peab vajalikuks hoiatada, et aeg-ajalt jagatakse sotsiaalmeedias postitusi väidetavate „kommionude“ kohta, aga tihti on see info kusagilt-kelleltki kuuldud ja kontrollides selgub, et jutt ei vasta tõele.

Küll aga palub Kilp igal juhul kahtluste korral kohe ühendust võtta korrakaitsjatega, et juhtunu tagamaad välja selgitada. „Silmas tuleb pidada, et kui tegu on tõese infoga, ei saa loota vaid sellele, et sotsiaalmeedias levitatav hoiatusteade pahategija tegevuse iseenesest lõpetaks. Äärmiselt oluline on, et info võimalikust süüteost viivitamatult politseini jõuaks,“ ütleb ta.