Skeptilisel rahuajal, suure idanaabri järgmist sammu oodates paigutaksin ühe tanki kaitsma Narva piiripunkti ja ühe Koidulasse. Kuna uusim Vene tank T-90 suudab sõita kuni viie meetri sügavusel vee all, paneksin kaks tanki valvama Peipsi järve madalikke – siis võime end juba üsna kindlalt tunda.

Kuna tähtsad on ka isamaalised, rahva kaitsetahet tõstvad sõnumid, oleks viimase tanki koht kindlasti Sinimägedes. Ajalool on kiuslik komme korduda ja kunagi ei või teada...

Viis tanki on objektiivne arv ka uute maa-alade hõivamiseks Läti arvelt. Läti on ainuke riik peale Malta ja Küprose, mis oleks meile jõukohane vastane, kuid esimesed kaks asuvad liiga kaugel. Viis tanki on siin tõesti suurepärane arv, kuna Lätil endal on kolm tanki (tundub, et need patrullivad Riia-Valka vahelisel lõigul), nii et ka ühe tanki mootoririkke korral jääksime ikkagi tankiga peale.

Kuna Eesti, arvestades kõiksugu missioonidel osalejate suhtarvu üldrahvastikust, on üks Euroopa sõjakamaid riike, peaks meil kindlalt olema oma tankirügement. Ka siin on viis tanki hea number, sest ingliskeelses erialakirjanduses kasutatakse nelja tanki kirjeldamiseks sõna "few" (eesti keeles: vähesed, üksikud), kuid alates viiest võime rääkida, et meil on "several" (mõned, mitmed) tanki. Minu arvates kõlab igal juhul palju uhkemalt.

Ehkki viis tanki tundub suure väljaminekuna, võib nende hankimine osutuda väga tulutoovaks projektiks. Varem on korduvalt välja käidud geniaalne idee pääseda majandussurutisest kuulutades Norrale sõda ning seejärel kohe alistudes, saades sel moel konföderatsiooni koosseisu.

Idee ilma tankideta on toores, keegi ei võtaks seda tõsiselt ja majanduslikud tagamõtted oleksid läbinähtavad. Küll aga võiks usutavalt toimida üllatusrünnak Honningsvagi linnakese pihta. Norral läheks aega, enne kui nad jõuavad mobiliseeruda ja sinna pärapõrgusse koguneda. Pealegi kõlaks uudis üsna uhkelt: "Estonia attacks Norway with several tanks"

Rohkem mul häid ideid ei tule, kuidas Eestis tanke rakendada.