SBU arhiivist kokku kogutud dokumendid andis krimmitatarlaste medžlise endisele juhile Mustafa Džemilevile neljapäeval Kiievis üle SBU juht Valentõn Nalõvaitšenko, vahendab Interfax-Ukraina.

Nalõvaitšenko sõnul annab SBU üle kõik dokumentaalsed tõendid kuriteo kohta terve rahva vastu, keda mitme päeva jooksul veeti oma kodudest minema. „Lisaks sellele on dokumenteeritud ja antakse üle materjalid kuriteo teise osa kohta – krimmitatarlastest sõjaväelased, kes võitlesid Teise maailmasõja rinnetel, rindelt saabudes kas hävitati või küüditati samuti ja saadeti asumisele. See tähendab, et pärast fašismi üle võidu saavutamist, kuulusid nad teistkordsele hävitamisele,“ ütles Nalõvaitšenko.

Džemilev märkis, et need dokumendid, aga ka SBU 2009. aastal üle antud dokumendid aitavad ajaloolastel tõde välja selgitada.

„Ma loodan selle protsessi jätkumisele ja me saame ka dokumentaalseid materjale Janukovõtši režiimi ja Vene Föderatsiooni FSB põrandaaluse tegevuse kohta krimmitatari rahva ja tema medžlise ühtsuse lõhkumiseks,“ ütles Džemilev, tunnistades samas, et enamik dokumente ei pruugi olla kättesaadavad, sest jäid okupeeritud Krimmi territooriumile.

Üle antud dokumentide hulgas on mitmeid unikaalseid materjale – ettekanded kõrgemale parteijuhtkonnale ja eriteenistuste juhtkonnale, agentuuriraportid, väljasaatmise plaanid ja hinnangud selle käigu kohta ning dokumendid krimmitatarlaste viibimise kohta asumisel ja nende autonoomiapüüdluste alguse kohta.